Közélet

2009.04.09. 19:16

Borotvaélen táncolnak

Az önkormányzatoknak, a szociális ágazatnak és a karitatív szervezeteknek is újabb terhet jelent majd a cégautóadó. Mentességet ők sem kaptak.

Takács Valentina

– Nekünk tucatnyi olyan autónk van, amit terhel ez az adó – mondja Virág Anikó, a kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának gazdasági igazgatója. – Ezek között van olyan, amit az idősgondozásban vagy a hajléktalanellátásban használunk, így irreális, hogy fizetni kell érte, nem is keveset. A cégautóadónk 2009-re 2,2 millió forint lesz. A baj az, hogy nincs honnan megtakarítani a rávalót, hiszen ugyanannyiból gazdálkodunk, mint tavaly.



Ez év február 1-jétől lépett életbe a cégautóadóról szóló új jogszabály. Ennek értelmében az 1600 köbcenti hengerűrtartalmat vagy 1200 köbcenti kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorú személyautók után havi hétezer forintot, minden egyéb személyautó után havi 15 ezer forintot kell befizetni az adóhivatalnak. A cégautók adóját az első két hónapra – mivel januárban még nem élt az új törvény – április 20-ig kell bevallani és befizetni.

Sokan úgy gondolták, hogy a céagautóadó csak a vállalkozásokat, – ahogy a nevében is szerepel – a cégeket érintheti. Ez azonban tévedés. Fizetniük kell az önkormányzatoknak, a szociális ágazatnak, a karitatív szervezeteknek egyaránt, függetlenül attól, hogy adott esetben állami feladatot látnak el. A kivétel ugyanis nagyon kevés.
 

Több-kevesebb autó az önkormányzatoknál is van, attól függően, hogy éppen mekkora a település. Kecskemét polgármesteri hivatala például 14 gépkocsi után fizet majd.

Szabó Mihálynak, Jakabszállás polgármesterének is főhet most a feje: – Egy hároméves Fiat és egy hétéves Lada Niva van az önkormányzat tulajdonában, mindkettő után a magasabb összeget kell fizetnünk. A Nivát a tanyagondnoki szolgálat használja. Igazából azt terveztük, hogy erre a feladatra veszünk még egy autót – mert nagyon kellene – de a cégautóadó miatt ez már erősen meggondolandó. Az a baj, hogy erre a feladatra az állami normatíva is csökkent, az autók üzemeltetési költségei pedig amúgy is egyre emelkednek.

Abból a pénzből, ami nincs, nehéz fizetni

Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezetének vezetője is aggódik: – Összesen négy autónk van, és mindegyik után fizetnünk kell. Abból a pénzből pedig, ami amúgy nincs, elég nehéz előteremteni egy újabb kiadás fedezetét. Enélkül is borotvaélen táncolunk. Télen például előfordult olyan hónap, amikor csak a gázszámlánk 420 ezer forint volt. Ha legalább a normatíva nem csökkene, már az is nagy segítség volna, de sajnos, ezt sem mondhatjuk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!