Közélet

2009.04.06. 19:37

Bankfalu: nincs több tanév

A következő tanévben már nem lesz tanítás Kiskunfélegyházán a bankfalui iskolában. Az intézmény nem felel meg a törvényi követelményeknek.

Szentirmay Tamás

Nem csak a szülők, de a pedagógusok is megrökönyödve vették  tudomásul, hogy bezár az iskola Bankfaluban, a gyermekeknek új iskolát kell választaniuk.

– Miért kell bezárni az iskolát? – kérdeztük Rekedt Nagy Zoltán iskolaigazgatótól.
– Az Esélyegyenlőségi Törvény alapján nem lehet 25 százaléknál magasabb a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya egy iskolában, nálunk pedig meghaladja az ötvenet. Az alsó tagozatosok osztályonként, a pedagógussal együtt kerülnek át más iskolákba, míg a felső tagozatosoknál a szülők döntik azt el, hogy a gyermeküket melyik iskolába íratják.

– Az iskola nem csak kívülről, de belülről is impozáns.
– Az intézményünket nagyon jó helyre építették, mert a város ezen részén nincs másik iskola. Nagyon szép az épület környezete, füves focipálya, futópálya, arborétumszerű kert fogadja a gyerekeket. Kilencvennyolc diák tanul az osztályokban.

– A tanároknak és a technikai dolgozóknak is lesz munkája?
– A határozatlan időre kinevezett kollégák számára a fenntartó biztosított munkahelyet. Annak ellenére, hogy nálunk nagyon meg kell küzdeni az eredményekért, a törzsgárda szeretett itt tanítani. Tizenkét éve, amióta itt dolgozom, mindig a fejünk felett lebegett Damoklész kardja, hogy bezárják az iskolát. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb gyerek jelentkezett hozzánk. Nálunk soha nem volt cigány kérdés, az jelentkezett az iskolába, aki akart, mindenkit egyenlően kezeltünk.

– Neheztelnek az önkormányzatra?
– Nincs miért. Ők csak a kötelességüket tették, a törvényi előírásoknak tettek eleget. A művelődési osztály vezetője, Kása Zsuzsanna személyesen is a saját szívügyének tekinti a gyerekek, pedagógusok további sorsát, és mindent megtesz azért, hogy minél zökkenőmentesebben történjen az integráció.

– Ön hol fog majd dolgozni?
– Az egyik általános iskolában testnevelő tanárként.

Olvasóink véleményét elolvashatja a Petőfi Népe keddi számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!