Közélet

2009.01.13. 17:56

Tilosban csúszni élvezet?

Címkék#Egyéb

A téli sportok szerelmeseit nehéz korlátok közé szorítani. Számukra nincs nagyobb csábítás, mint a szűz jégen vagy a hóban siklani. Jó móka ez, akkor is, ha veszélyes.

Magyarvári Annamária

A téli szabadidősportok kedvelői nem bánják a napközben is csökönyösen kitartó mínuszokat. Bács-Kiskunban is egyre többen szánkóznak vagy húznak korcsolyát a lábukra a hétvégeken. A sportbarátok azonban sokszor tilosban járnak: ott is csúsznak, siklanak, ahol az nem megengedett.

A Kígyósi csatorna jegén sokan koriztak a hétvégén

A korisok körében rendkívül népszerűek a kisebb tavak, holtágak, ahol szerencsés esetben tükörsima jégen lehet tovasiklani. Az 52-es úttat keresztező Kígyósi csatornához is sokan autóztak ki a hétvégén, pedig itt nincs önkormányzat által kijelölt korcsolyapálya.
– Legalább százan jöttek ki az elmúlt hétvégén a holtágra korcsolyázni, ami nem is csoda, mert szuper a jég minősége - mondta megkeresésünkre Hodován László, a Kígyósi Csárda tulajdonosa. – Ezt egyébként magam is meg tudom erősíteni, hiszen én is korcsolyáztam a hétvégén. Habár ez nem hivatalos pálya, a jég nagyon biztonságos, 20-25 centiméter vastag biztosan van. Ráadásul itt a vízmélység is csak mintegy egy-másfél méter, úgyhogy nem lehet komoly baj - mondja a vendéglátós.

A Büdös-tó is népszerű

A Soltvadkert melletti Vadkerti- tavon (sokan Büdös-tóként ismerik ezt a vizet) is vastagra hízott a jég az elmúlt két hétben. Korizók itt is vannak, szép számmal. – Mindenki a saját felelősségére korcsolyázhat vagy csúszkálhat a tó jegén, erre minden bejáratnál táblák figyelmeztetik a látogatókat - ismerteti a "téli szabályzatot " Hári Miklós, a Soltvadkerti Kommunális Kft. ügyvezetője. – Mivel semmilyen plusz szolgáltatást nem nyújtunk, - nincs tea, forralt bor, mobilwécé, stb... - így ingyenes a korcsolyázás. A jég most már húsz centinél is vastagabb. Sokan voltak a hétvégén, és - ha csak nem lesz ónos eső - várhatóan most is lesznek jónéhányan - foglalta össze mondandóját az ügyvezető.

A Kiskunsági Nemzeti Park nem örül a szánkózóknak

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó fülöpházi homokbuckáknál például hosszú évek óta tilos szánkózni, ezt táblák is jelzik. – A szánkózás ezen a területen jelentős felszínroncsolással jár, ami még fokozottabb, ha nem elég vastag a hóréteg, mint például most - mondja Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Természet-megőrzési és tájvédelmi osztályvezetője. – A talaj felszínének megbomlása azzal jár, hogy tavasszal tájidegen növények tudnak teret hódítani. Ez pedig komoly gondot okoz - fogalmaz a szakember.

Korcsolyapálya az élményfürdőben

Az élő vízen való korizásból valószínűleg a kecskemétiek is hamarosan kivehetik a részüket. A Hírös Sport Kft. már megkezdte az engedélyek beszerzését ahhoz, hogy napokon belül megnyithasson a korcsolyapálya az élményfürdő területén.

– Tulajdonképpen már csak a jegyzői jóváhagyásra várunk. Ha ez megérkezik, akkor akár fél napon belül meg tudjuk nyitni az egykori csónakázótó területén a korcsolyapályát. A használat belépős lesz, de a jegyárakat most még nem tudom pontosan megmondani. Ha az engedély megérkezik, akkor minden részletről - jegyárak, nyitva tartás, stb... - értesítjük a város polgárait - mondta el lapunknak Mészáros Adrienne, a Hírös Sport Kft. gazdasági vezetője.

– Tulajdonképpen már csak a jegyzői jóváhagyásra várunk. Ha ez megérkezik, akkor akár fél napon belül meg tudjuk nyitni az egykori csónakázótó területén a korcsolyapályát. A használat belépős lesz, de a jegyárakat most még nem tudom pontosan megmondani. Ha az engedély megérkezik, akkor minden részletről - jegyárak, nyitva tartás, stb... - értesítjük a város polgárait - mondta el lapunknak Mészáros Adrienne, a Hírös Sport Kft. gazdasági vezetője. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!