Közélet

2009.01.17. 10:24

Parkolás - lejár a csalók ideje?

Címkék#Kecskemét

Lejárhat a rokkantsági igazolvánnyal jogosulatlanul parkoló autósok ideje. Kecskeméten is szigorúbb büntetésekre számíthatnak az ügyeskedők.

M. A.

Kecskeméten jelenleg 3-20 ezer forint közötti összegre büntetik azokat, akik igazolvány nélkül állnak be járművükkel a kijelölt mozgáskorlátozott helyekre. A szabálysértőkkel szemben a közterület felügyelők nem elnézőek, ilyen esetben az átlagnál magasabb, általában 10 ezer forint körüli összeget állapítanak meg.

Miskolcon már most sem lacafacáznak a rendőrök a szemtelen sofőrökkel. Azonnal előállítják és „rabosítják” (ujjlenyomatot vesznek és lefényképezik) azokat az autósokat, akik jogtalanul használják a mozgássérült igazolványt. Kecskeméten is rendszeresen ellenőrzi a rendőrség és a közterület felügyelet a rokkantsági igazolvánnyal parkolók jogosultságát, illetve a kijelölt mozgássérült parkolóhelyek használatát. A keményebb büntetési lehetőségek már csak parlamenti jóváhagyásra várnak. Az országban mintegy százezren használhatnak jogosulatlanul rokkantkártyát.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Sokaknak nehezére esik ezeket a helyeket szabadon hagyni...
[/caption]A feketepiacon nem csak nyelvvizsgát és érettségit lehet venni

A tervezett szigorúbb szabályozást és bírságolást a kecskeméti közterület-felügyelet intézményvezetője, Csíkos Imre is szükségesnek és jónak tartja. – Tavaly nagyságrendileg tizenötezer szabálysértési ügyünk volt, ebből mintegy ötszáz esetben a kijelölt mozgáskorlátozott helyek jogosulatlan használata miatt róttunk ki büntetést. A rokkantsági igazolványokkal kapcsolatos visszaélések esetén  az igazi problémát a jogosulatlan felhasználók jelentik. Sajnos, nekünk is van információnk arról, hogy a „feketepiacon” már  20-30 ezer forintért hozzá lehet jutni egy ilyen igazolványhoz.

Százezren használják jogosulatlanul

Az országban jelenleg mintegy 400 ezer rokkantsági igazolvány van „forgalomban”, a mozgáskorlátozott szervezetek adatai viszont azt bizonyítják: a valódi rászorulók nagyjából 300 ezren lehetnek.
Az igazolványokat az okmányiroda állítja ki, azonban ők sem jogosultak a kérelemhez csatolt iratok és szakvélemények valódiságának ellenőrzésére.   
 – Adataink szerint tavaly nem történt visszaélés általunk kiadott rokkantigazolvánnyal. Ha más hatóságtól jelzést kapunk visszaélésről, akkor szankcióként az igazolványt visszavonjuk. Ez történik akkor is, ha valakiről utólag bebizonyosodik: jogosulatlanul jutott hozzá a rokkantsági igazolványhoz  - mondta lapunknak Weninger András osztályvezető.  
 

A tervezett változtatásokban az is szerepel, hogy köbcenti és kategóriakorlátozásokat vezetnének be a rokkantkártyával parkoló autókra. Változnának a büntetési tételek is: az eddigi 3-10 ezer forint helyett akár 50 ezer forintos bírságra, vagy a járművük elszállítására is számíthatnának azok, akik jogtalanul parkolnak a mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen. Ezek azonban egyelőre csak elképzelések, az egyeztetések még nem zárultak le. Sokaknak nehezére esik ezeket a helyeket szabadon hagyni... -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!