Közélet

2009.01.30. 12:45

Nem szent már a zebra sem

Már a zebrán sem vagyunk biztonságban: ezt mutatják az elmúlt napokban Nagykőrösön és Kecskeméten történt balesetek.

Noszlopy

Kettesével-hármasával ütik el a gyalogosokat a zebrán. Elég, ha csak az elmúlt napok néhány balesetét idézzük vissza. Nagykőrösön múlt csütörtökön történt ilyen eset, amikor kora reggel három lánytestvért lökött fel egy személyautó a gyalogátkelőhelyen. Az egyik gyermek súlyosan, a másik kettő könnyebben sérült meg. Szerdán Kecskeméten, az aluljáró előtt 14, és 15 éves fiúkat sodort el egy Suzuki személyautó. A járművet egy csépai férfi vezette, aki a gyalogátkelőhely közelében egy álló járművet került. Ennek takarásából lépett a Suzuki elé a két gyerek, akik könnyebben sérültek.
Bács-Kiskun határain túl sem tisztelik azonban a zebrát. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázoltak el egy kaposvári férfit kedden. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba. - A statisztika szerint évente 900-1000 embert gázolnak el Magyarországon, gyalogátkelőhelyen – tudtuk meg Nyíkos Tamás rendőr hadnagytól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.
– Egy tervezett szerint, nyugat-európai mintára esetleg bevezetnék majd Magyarországon is, hogy már a zebrához lépve, ezzel pedig az átkelési szándékot jelezve, elsőbbsége lenne a gyalogosnak. Ez azonban jelenleg még nincs benne a KRESZ-ben. Az viszont még igen, hogy a gyalogátkelőhelyen áthaladók számára elsőbbséget kell biztosítaniuk a járművezetőknek.
Egy statisztikai felmérés szerint az emberek 40 százaléka veszélyben érzi magát a zebrán. Miközben a gyalogátkelőhelyen történt balesetek 40 százaléka épp a gyalogosok hibájából következik be, 20 százalékuk pedig nincs tisztában a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályokkal.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!