Közélet

2009.01.09. 16:17

Megtelt a hajléktalan szálló Baján is

Címkék#Baja

A kemény hideget, az éjszakai mínusz 10-15 fokos hőmérsékletet még a fűtött, meleg lakásban is megérzi az ember. De hogyan vészelik át a dermesztő éjszakákat a bajai hajléktalanok, erről kérdeztük Bakos Tibort, a hajléktalan szálló vezetőjét.

Rab Rita

- A nagy hideggel természetesen a munkánk is megnőtt, jóval több a kliensünk, mint a melegebb hónapokban. Bár utcai szociális munkára nincs státuszunk, annak normatívája 2007 áprilisában megszűnt, (terveink közt szerepel, hogy újra pályázunk a normatívára az idén), munkatársaimmal azért figyeljük az utcákat, vasút- buszállomásokat. Bejelentés eddig nem érkezett, remélem nem is lesz súlyos problémánk a kemény télből. A nappali melegedőt, a népkonyhát átlagban naponta 30-33 ember látogatja (nem túl hideg őszi napokon a 20 fős átlagot is alig éri el a bejövők száma), az átmeneti szálló pedig tele van, ez azt jelenti, hogy mind a húsz ágy foglalt. Ha valaki a felvételét kéri, akkor vállaljuk az utaztatását a legközelebbi városba, ahol átmeneti szállón, vagy menedékhelyen van szabad hely. Egyébként a hideg időszakban szükségmegoldásként éjszakára is megnyitjuk a nappali melegedőt, ha valaki nem tudja fűtött helyen tölteni az éjszakát, ide bejöhet, illetve, ha hivatalos szervek hoznak valakit, itt ideiglenesen el tudjuk szállásolni, amíg megfelelő megoldást nem találunk. Adományokat természetesen szívesen fogadunk, jelenleg a korábbi pénzadományokból gyógyszerre költünk leggyakrabban, pénzt csekken tudnak számunkra befizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!