Közélet

2009.01.21. 14:54

Megmenekülhetnek a kilakoltatástól a romák

Harminc halasi roma család menekülhet meg a kilakoltatástól, amennyiben az önkormányzat hozzájárul lakbérükhöz.

H. A.

Legalább 30 roma családot fenyeget a kilakoltatás veszélye, miután házaikat, banki és közüzemi tartozások miatt közel 10 éve elárverezték. Az új tulajdonos ugyan 10-12 ezer forintos havi lakáshasználati díj fejében biztosítja ottmaradásukat, az összeget azonban csak néhányuk fizeti, ők is alkalmanként. Az ingatlanok gazdája a Lares Bt. közel 10 éve próbálja behajtani 4 milliós kintlévőségeit, de eredménytelenül.
A társaság idén határozott lépésre szánta el magát: – Társaságunk gazdasági helyzete indokolttá teszi egy-két ház értékesítését, ezért idén azokat ki kell üríteni – mondta el Bor Gyula a társaság jogi képviselője. [caption id="" align="alignleft" width="250"] Rostás László kisebbségi vezető
[/caption]A Bt. az utóbbi években több alkalommal tárgyalt az önkormányzat illetve a városháza illetékeseivel, de a kifizetetlen albérleti díjak ügyében nem történt előrelépés. Évente küldenek felszólító leveleket az érintetteknek, valamint a kisebbségi önkormányzatnak, vázolva az egyre súlyosbodó helyzetet.
A kisebbségi vezető szerint valóban kaotikus a helyzet: – Jelenleg nem látok megoldást. Egy biztos, a családok szociális helyzete legtöbb esetben nem teszi lehetővé az elmaradt lakbér kifizetését – mondta lapunknak Rostás László kisebbségi vezető.

A Lares viszont megtalálta a megoldást. Szerintük a szociális rászorultság mértéke alapján adott helyi lakásfenntartási támogatást, nem a családoknak, hanem közvetlenül az ő számlájukra kellene átutalni.
A városháza támogathatónak tartja a javaslatot, ám előtte látni szeretnék a bérleti szerződéseket, valamint a segélyezett családok nyilatkozatát. – Szeretnénk látni azokat a nyilatkozatokat, amelyben a támogatott családok kérik azt, hogy a megítélt lakásfenntartási támogatást egy számlaszámra utaljuk át – közölte érdeklődésünkre Simon István. A népjóléti osztály vezetője nem látja akadályát annak, hogy a szükséges dokumentumok bemutatása után, úgy döntsön a városvezetés, hogy közvetlenül a Lares Bt. kapja meg a szociális segélyt. Ennek összege általában 2500 és 8000 forint között lehet havonta, ami kevesebb mint a lakbér összege. Amennyiben a Bt. be tudja mutatni a romákkal megkötött bérleti szerződéseket, és rá tudja őket venni arra, hogy „lemondjanak” szociális támogatásukról, akár néhány hónapon belül megkezdődhet a pénz folyósítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!