Közélet

2009.01.07. 17:50

Megérkeztek az új digitális röntgengépek a halasi radiológiára

Címkék#Kiskunhalas

A halasi Semmelweis Kórházat üzemeltető HospInvest Zrt. közel 300 millió forintból újítja fel a radiológiát. Az új digitális alapú készülékeket már beszerelték a helyükre, az informatikai rendszer kiépítése, valamint a műszerek beüzemelése azonban még hátra van. Várhatóan február indul majd a rendelés az új radiológián – tájékoztatott Varjú József üzemeltetési igazgatóhelyettes.

Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi kórházban a legkorszerűbb eszközöket fogják alkalmazni a gyógyításhoz szükséges diagnózis megállapításához. Csak az elmúlt esztendőben összesen 440 millió forintot költött az üzemeltető a kórház fejlesztésére.
Az új röntgengépekkel gyorsíthatók a vizsgálati eljárások, mert nem filmalapú, hanem digitális felvételek készülnek a vizsgálatok során. A kapott képek kiértékelése, és az archiválás is a modern informatikai rendszeren keresztül történik. Mindez az orvosok és a betegek számára is könnyebbséget, és ezzel hatékonyabb gyógyító munkát jelent. Eltűnik a leletértékelést végző orvosok közti földrajzi távolság is, hiszen a digitális felvételt az egymástól távol eső kórházak orvosai is láthatják, saját betegük leleteihez távolról is hozzáférhetnek.
E mellett új ultrahangos készüléket, lélegeztető gépet és laparoszkópot vásárolt az intézmény. A laparoszkópia olyan eljárás, mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja (bizonyos esetekben meg is operálja) a hasi szerveket, elsősorban a gyomrot, a beleket, az epehólyagot vagy például a petefészkeket. A laparoszkóp egy hosszú, vékony cső belsejében egy száloptika, melyet összekapcsolnak egy videokamerával. Az orvos így a videokamerán keresztül pontosan látja a belső szerveket és azok esetleges kóros elváltozásait. A laparoszkópiás műtéti eljárás révén a betegnek rövidebb ideig tartó kórházi utókezelésre van szüksége. Mivel a műszer bevezetéséhez, csak pár centis vágásokat kell ejteni, a műtét és a gyógyulás egyaránt gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!