Közélet

2009.01.09. 07:00

Még nem üldözik a közterületeken dohányzókat - Szavazással!

Több nagyváros már tiltja a köz- és játszótereken a dohányzást. Bács-Kiskun vajon nem akarja követni szomszédjait?

Bé. Zs.

Szekszárd, Dombóvár, Kaposvár már meglépte. Januártól pedig Békéscsaba és Pécs is tiltja köz- és játszóterein a dohányzást. A türelmi idő után büntetnek is.

– Testületünkben még nem esett szó ilyen kezdeményezésről – ismerte el Adorján Mihály kecskeméti önkormányzati képviselő. – Persze nem csak lakossági jelzésre lehet megvitatni egy tiltó rendelet létjogosultságát, hanem képviselői indítványra is. Magam is dohányos vagyok – vallotta be a városatya –, ennek ellenére jó ötletnek tartom, hogy a közintézmények, az iskolák és a játszóterek közelében ne lehessen rágyújtani. Nemcsak a közterek tisztaságát óvhatjuk ezzel, hanem saját- és környezetünk egészségét is. Rendre járok olyan épületekben, ahol már betiltották a füstölést, és magamon tapasztalom, azóta én is kevesebbet cigarettázom.
– Nálunk egyelőre nem merült fel egy tiltórendelet megalkotása, hiszen nem is volt rá igény – közölte Szentendrei István, Kiskőrös jegyzője. – Inkább a játszóterek és a közterületek tisztaságáért, és fokozottabb ellenőrzéséért kerestek fel bennünket a lakosok. Ennek azonban eleget tesz a hatályos köztisztasági rendelet, amely alapján akár 50 ezer forintos bírsággal is büntethető az, aki szemetel.

Solton is hasonló helyzetről számolt be Krausz Henrikné jegyző: – Hozzánk még nem érkezett ilyen javaslat, mert a lakosokban nem merült fel, hogy erre szükség lenne. A játszótereken tartózkodó szülők és kismamák kizárnák maguk közül azokat, akik valamilyen formában rongálják vagy szennyezik a gyerekek területét.

– Nem tudok róla, hogy bárki efféle felvetéssel fordult volna a képviselő-testületünkhöz – közölte kérdésünkre Ferenczi Mária, Kiskunhalas jegyzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!