Közélet

2009.01.28. 11:10

Közéleti korzóvá alakult a főtér

Szerda délután a Matkói útra tervezett hajléktalan szálló megépítése ellen tiltakoztak Kecskemét főterén, ezután aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselők is csak számlára kapjanak költségtérítést.

Baon.hu/ Bé. Zs.

17:00 Kecskeméten a városháza előtt találkozott Seres Mária, nyíregyházi építész, négygyermekes családanya segítőivel és a sajtó munkatársaival. Ha sikerül népszavazási kezdeményezéshez február 12-ig összegyűjtenie a 200 ezer aláírást, az Alkotmány értelmében népszavazást kell kiírni a következő kérdésben: Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?
Akciója azután váltott ki nagyobb sajtóvisszhangot, miután internetes honlapján több százan jelentkeztek: segítik a gyűjtésben. A feltett kérdést szeptemberben hitelesítette az Országos Választási Bizottság, majd kiadta az alkalmazható aláírásgyűjtő ívet is. A nyomtatványt Seres Mária honlapjáról lehet letölteni. Tudósítónknak elmondta, több mint ötszázan segítik, akik több tízezer aláírást gyűjtöttek. Bács-Kiskunban Kiskunfélegyházán és Kecskeméten találkozott támogatóival, akiktől átvette az íveket, s maga is gyűjtött néhány aláírást.
Megtudhattuk tőle, hogy jelenleg mintegy 140 ezernél tart a támogatók száma, de a sajtóvisszhangok nyomán januárban óriási lendületet vett a gyűjtés. Ezért reális a remény, hogy február 12-ig meglesz a szükséges darabszám, akkor pedig ki kell írni a kérdésben az ügydöntő népszavazást. Seres Mária úgy tartaná jónak és gazdaságosnak, ha az európai parlamenti választásokkal egyidőben lehetne a népszavazást megtartani. Hangsúlyozta, hogy akciója civil kezdeményezés, aminek egyetlen politikai párthoz sincs köze, bár megpróbálták úgy beállítani. Mint mondta, sohasem tagadta, hogy a legutóbbi európai parlamenti választáson szerepelt a  vidékiek, a környezetvédők és a mozgáskorlátozottak pártszövetségének listáján. Ám ezt nem tartotta politikai szerepvállalásnak, mert bioépítészi múltja miatt kérték fel.

15:10 Lényegében véget ért a 2-4 óra között tervezett csendes demonstráció a Matkói útra tervezett hajléktalanszálló megépítése ellen. Az elsősorban idős tüntetők átadták petíciójukat a polgármesternek, de egyelőre nem mozdulnak a főtérről. Transzparenseikkel tovább állnak a városházával szemben, az esernyők alatt.

14:55

Tíz perccel ezelőtt Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere jött ki a városházáról. Átvette a demonstrálóktól a petíciót. A város első embere elmondta: figyelembe veszik a lakosság véleményét. Pénteken a Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatja a közgyűlést a hajléktalanszálló építéséről.

14:28

Továbbra is kopog az eső a demonstrálók esernyőin, áznak a transzparensek is. A csendes megmozdulás résztvevői körülbelül negyed óra múlva szeretnék átadni petíciójukat a város vezetésének.

14:15

A demonstrálók száma 30 körülire növekedett. Az elsősorban idős emberek a városházával szemben sorakoztak fel. Kilenc transzparensük néz a városházi ablakok felé. A csendes demonstrációt hat rendőr biztosítja.

14:00

A szakadó eső ellenére 20-25 ember gyűlt össze a városháza előtt Kecskeméten. Transzparensekkel tiltakoznak az építendő hajléktalan szálló ellen. A demonstrálók nem skandálnak rigmusokat, csendesen tüntetnek.



11:10

Szerda délután 2 órától csendes demonstráció lesz a Matkói útra tervezett hajléktalan szálló megépítése ellen. A 73 éves szervező a tüntetést a rendőrségen is bejelentette, akik jóváhagyták a megmozdulást. Mint ismert, a kecskeméti hajléktalan szálló életveszélyes, a Máltai Szeretetszolgálat új építését tervezi. A Matkói út környékén élők attól tartanak, az új szociális intézmény megépülése miatt ingatlanaik elértéktelenednek, a környék nyugalma elvész. A tüntetés délután 4 órakor ér véget.

A tervek szerint háromnegyed 5-kor kezdi aláírásgyűjtését Seres Mária a Szabadság téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!