Közélet

2009.01.21. 19:32

Ketten együtt 195 évesek

Talán a levegő teszi, talán a környezet, mindenesetre a hosszú élet titkát Pálmonostorán érdemes keresni, ahol a héten két száz év közeli kort megélt asszonyt is köszöntöttek.

Sz. A.

Kiss Béláné, Marika néni tavaly december 19-én töltötte a kilencvennyolcat. Papp Jánosné, Ágnes néni egy évvel és egy hónappal fiatalabb nála, ő január 20-án ünnepelte 97-ik születésnapját. S bár mindketten Pálmonostorán (akkor még Péteri) születtek, ma már csak Ágnes néni él a községben. Marika néni hat esztendeje átköltözött a szomszédos Tömörkényben élő bérma-keresztfiához, Lajoshoz. Ettől azonban a pálmonostoriak számára még nem vált idegenné. Sőt. Rádiné Gémes Ildikó polgármester asszony a köszöntést nála kezdte. Az obligát virágcsokor és az ajándékcsomag mellé Pálmonostora első asszonya egy díszoklevelet is készíttetett, melyet Lincoln Ábrahám, néhai amerikai elnök egyik veretes gondolata ékesített: „A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben.” A polgármester asszonyt Magonyné Makány Anna képviselő asszony és a hetedikes Jaksa Tímea is elkísérte. Utóbbi Áprily Lajos egyik szép versével emelte az ünnep fényét. Mi több, az ünnepségen egy jókora virágcsokor kíséretében Fekete Gábor, Tömörkény polgármestere is megjelent.
Marika néni mindenkit megismert, mindenkihez volt egy-két kedves szava. Elmondta: nagyon várja már a jó időt, hogy végre ismét kimehessen a kertbe. Már jócskán elmúlt tizenhat, a mozgást most is ugyanúgy igényli, mint eladólány korában. Azért télen se tétlenkedik. Szorgalmasan csírátlanítja a krumplit, vagy átmegy a szomszédba paradicsomot és padlizsánt törölni.

Hasonló ünneplésben volt része a szülőfalujában maradt Ágnes néninek is. A szép kort megért asszony 1934-ben ment férjhez és harminc éve özvegyült meg. Bár három évtized emberi korban mérve is nagy idő, Papp Jánosnénak eszébe se jutott újra férjhez menni. – Nagyon jó uram volt, Isten nyugosztalja, szegényt. Tudtam, még egy olyan embert nem találok – mentegetőzött.
Ági néninek a szomszédban lakó Illés Ferencék viselik gondját. Hol ők jönnek át, hol az idős asszony megy át hozzájuk.
Ági néni egyébként semmiféle gyógyszert nem szed. Néha az epéje rakoncátlankodik, olyankor bevesz egy-két görcsoldót. Kedvenc étele a kemény tarhonya és az Illésné Zsuzsitól tanult rakott csirke. Ez úgy készül, hogy a feldarabolt csirkét tepsibe rakja, megsózza, -fűszerezi, és halvány rózsaszínűre süti. Közben főz egy adag száraztésztát, majd azzal beteríti a sültet. Az egészet leönti tejföllel, megszórja reszelt sajttal és visszarakja pirulni a lerbe. Ez annyira finom, hogy ebből mindig hagy másnapra is – mondta.
Marika néninek nincs gyermeke. Ágnes néninek született egy kislánya, de még egészen kicsi korában meghalt. Így gyermekek, unokák híján a két asszony kénytelen beérni a rokonok, a pálmonostoriak és a tömörkényiek szerető gondoskodásával. Ám még így sem szenvednek hiányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!