Közélet

2009.01.12. 09:05

Ítélet: nem kell kártérítést fizetnie az önkormányzatnak

Címkék#Kiskunhalas

Nem sérült a verseny tisztasága, ezt mondta ki az ítélőtábla a halasi önkormányzat és a Kiskuntérségi Kft. vitájában, amely egy éve a helyi buszközlekedésre kiírt pályázat kapcsán indult.

H. A.

Kiskunhalas önkormányzatát 2008 tavaszán perelte be a Kiskuntérségi Kft. a helyi buszközlekedés működtetésére kiírt pályázat miatt. A versenyben alul maradt társaság szerint ugyanis sérült a verseny tisztasága, mivel a pályázati kiírásba hiba csúszott. A hibát vétő osztályvezető - aki azóta távozott a városházásról - akkor azt nyilatkozta: a pályázati felhívásban a helyi, menetrendszerinti buszjárat üzemeltetési gyakorlat szerepelt.

Ám még a pályázat kiírása előtt a pénzügyi bizottság javaslatára a képviselő-testület enyhítette a feltételeket, és a kiírásban már csak a személyszállítási gyakorlat volt a feltétel. A pályázati csomagban benne volt a módosított pályázati kiírás és a nem módosított felhívás is, amelyet mindkét pályázó megkapott.  Első fokon a megyei bíróság a vesztes cég javára döntött és kimondta, hogy sérült a verseny tisztasága.
A város azonban fellebbezett és a másodfokon eljárt Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi ítéletet. - Valóban félreérthető volt a kiírás, de a pályáztatás megkezdésekor ez tisztázódott. A közbeszerzési eljárás során nem követett el hibát a városháza, vagyis versenytörvényt nem sértett Kiskunhalas. Ezt mondta ki az ítélőtábla – tájékoztatta lapunkat dr. Kastyják János ügyvéd.

A pert vesztett társaság tudomásul vette az ítéletet, de a halasi önkormányzat eljárását továbbra is tisztességtelennek tartja. - Sajnos, ennyit tudtunk elérni a magyar ítélkezésben. Meglátjuk hosszú távon is jól döntött-e az önkormányzat – summázta véleményét Deutsch Szalai Balázs, a Kiskuntérségi Kft. képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!