Közélet

2009.01.08. 11:52

Indul a Dunán a jégzajlás!

Címkék#Baja

Mínusz öt fok alatt nem csak az emberek fáznak, a Duna is jegesedni kezd.

G. Zs.

A januári mínuszok a folyam képét is átrajzolják. Igaz, a Duna 1985-ben fagyott be utoljára teljesen. Azóta a legkomolyabb jégzajlás 2001-ben volt, akkor a hetven százalékát borították el a jégtáblák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a dunai jégképződés általában akkor indul meg, amikor a levegő napi középhőmérséklete mínusz öt Celsius-fok alá esik, a vízhőmérséklet pedig megközelíti a 0 fokot. A jégzajlás kialakulásához és fennmaradásához további tartós hideg idő szükséges. Erre jó esély kínálkozik idén. A Duna vizének hőmérséklete Pozsony és Mohács között jelenleg 0,5–1,5 Celsius-fok mozog. Tegnap (szerda) reggel Bajánál 0,4, míg a mohácsi szakaszon 1,2 Celsius-fokot mértek. A Sió-torkolatnál már megjelent a parti jég. A rendelkezésre álló előrejelzések szerint Baja térségében a következő napokban a léghőmérséklet hajnali minimumai mínusz kilenc-hat fok között várhatók. De a napi maximumok sem haladják meg a mínusz három-egy Celsius-fok körüli értékeket - tájékoztatta munkatársunkat a bajai vízügyi igazgatóság. A VITUKI előrejelzése szerint a Budapest alatti Duna-szakaszon a közeli napokban várható a jégzajlás megindulása. A jég zajlása egyelőre a hajózást nem akadályozza, a kompok közlekedése zavartalan.
A dunai jégtörő flotta egységei jelenleg állomáshelyeiken, Baján és Budapesten tartózkodnak. Ezek a hajók szükség esetén -  várhatóan a jövő hét elején állnak munkába - bármikor készültségbe helyezhetők, vagy jégtörésre bevethetők. Magyar, szerb és horvát szakértők - mivel közös érdekeltségű szakasza is van a Dunának, a határtól Vukovárig - a tavaly december 16–17-én, Eszéken megtartott tárgyaláson egyeztették az összehangolt jégvédekezés előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos teendőket. Tehát a határon túli jégtöréssel sem lehet gond.

Az árokrendszerben már javában koriznak

A Kék-tó árokrendszerében rendszeresen jégkorongoznak és korcsolyáznak az emberek telente. A jég immár idén is biztonságos, hiszen 12 centiméter vastagra hízott, tükörsima és nagy kiterjedésű. Petrity György, a sporthorgász egyesület elnöke tegnap (szerda) kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem lékelik. Mivel átereszti a fényt, nem fenyeget az oxigén hiány, illetve halpusztulás. Lékelni akkor fognak, ha majd hópaplan vagy vastag jégkása fedi a jégfelszínt. (K. L.)

G. Zs. Az árokrendszerben már javában koriznak A Kék-tó árokrendszerében rendszeresen jégkorongoznak és korcsolyáznak az emberek telente. A jég immár idén is biztonságos, hiszen 12 centiméter vastagra hízott, tükörsima és nagy kiterjedésű. Petrity György, a sporthorgász egyesület elnöke tegnap (szerda) kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem lékelik. Mivel átereszti a fényt, nem fenyeget az oxigén hiány, illetve halpusztulás. Lékelni akkor fognak, ha majd hópaplan vagy vastag jégkása fedi a jégfelszínt. (K. L.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!