Közélet

2009.01.16. 14:44

Gyöngyi bevállalta: 40 kiló mínusz

Tegye fel a kezét, akinek nem rejtezik a tarsolyában egy tuti fogyókúrás módszer! Bányai Gyöngyi saját bőrén tapasztalta meg, hogyan lehet megszabadulni 40 kiló feleslegtől. A Baon.hu olvasóinak el is mesélte.

Mezei Klára

Könyvében többször használja a fogyókúra kapcsán a pszichowellness kifejezést. Mit jelent ez a szó?
– Jóllétünk – aminek következménye az ideális testsúly is – a gondolkodásunkban kezdődik. Ezt szerettem volna találóan megfogalmazni. Ha haszontalan szokásainkat hasznosakra cseréljük, sokat javíthatunk az életünk minőségén. A pszichowellness a gondolkodásunkból fakadó jóllétet jelenti.
 
– Önre nézek, és alig hiszem el, hogy 40 kiló pluszt cipelt. Hogyan szabadult meg tőle?
– Másfél év kellett hozzá és néhány új szokás. Elhatároztam, hogy soha többé nem fogyókúrázom. A túlsúly nem betegség, hogy kúrálni kellene, hanem tünet, ami felhívja valamire a figyelmünket. Vajon mi késztet egy embert arra, hogy többet egyen, mint amennyire szervezetének szüksége [caption id="" align="alignleft" width="150"] Gyöngyi így fest ma...
[/caption]van? Milyen hiányt akar pótolni az étellel? – az okok mélyen rejtőzhetnek. Elkezdtem magam figyelni és rengeteg mindent észrevettem az életemben, melyek igencsak megértek a változtatásra. Ami a legfontosabb: abbahagytam a rohanást, és szóba álltam magammal. Most is azt ajánlom, hogy aki túlsúlyos, azzal kezdje a változást, hogy gondoskodó szeretettel figyel önmagára. Lefogyni persze csak úgy lehet, ha kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit a szervezetünk felhasznál. Kemény dolog. Ügyesen kell kialakítanunk étkezési szokásainkat, hogy csökkenjen a súlyunk, és ezt ne büntetésként éljük meg. Nekem legjobbnak a 90 napos diéta tűnt. Ezt vettem alapul, ebből alakítottam ki a négynapos ciklusokból álló, ételtársításra figyelő étkezési szokást. Kijelöltem magamnak napi három evésidőt: kizárólag akkor ettem, és emellett elkezdtem rendszeresen mozogni. De a legfontosabb felismerés mégis az volt, hogy a helyes táplálkozás és a mozgás szükséges ugyan, de nem elegendő a sikerhez.

– Látogást tett a híres-hírhedt „ország pszichiáterénél”. Miért ment el Csernus doktorhoz? Megérte-e?
– Úgy éreztem, szükségem van a kíméletlen őszinteségére. Ha kiállom nála a próbát, hitelesebb leszek önmagam előtt. Örülök, hogy nemcsak álmodoztam arról, hogy elmegyek hozzá, hanem „bevállaltam”. Sokat tanultam magamról abban a hatvan percben.

– Minél több fogyókúrás könyv van a piacon, mintha annál több lenne a kövér ember. Ön szerint miért?
– Rengeteg kiadványt – jót és rosszat – megvesznek az emberek, hogy magukon segítsenek. A baj az, hogy itt meg is állnak. Azt gondolják, hogy a pénzükért automatikusan jár a siker. Megmaradnak az intenzív álmodozás fázisában. Kifogásokat és bűnbakot keresnek, áldozatnak érzik magukat. Pedig csak akkor javíthatunk az életünkön, ha felelős felnőtt módjára képesek vagyunk szembenézni helyzetünkkel. És ha valami nem jó, akkor elhatározzuk a változást: kitűzzük a célt, és lépésről lépésre megtesszük, ami tőlünk telik. Enélkül a legjobb könyv is csak írott malaszt.

– Hogyan lesz az álmodozásból cél?
– Először is tudnom kell, hogy miért szeretnék fogyni. Ha a miértre nem tudok megfelelő erejű választ adni, akkor kár erőlködni. Döntő, hogy meg merjem magamtól kérdezni: mi az az ok, ami eddig túlevésre késztetett. Ha maradunk annál az önbecsapásnál, hogy a levegőtől hízunk, akkor felejtsük el az egészet. Kevesen mérik fel, hogy a cél elérésével valamit mindig el is veszítünk. Érdekes kérdés, hogy a fogyással mit vesztek. Például, ha eddig a túlsúlyom azt jelentette, hogy elrejtőzhetek a tolakodó pillantások elől, akkor ezután számolnom kell az eddig távol maradt udvarlókkal.

– Könyve alcímében útikalauzként említi az ideális testsúlyhoz vezető túrát. Bennem ez az elnevezés egy szép utazás képzetét kelti, holott a fogyókúra mint olyan egyáltalán nem kellemes... Vagy mégis?
– Az ideális testsúlyhoz nem fogyókúra útján jutunk. Ez a könyv sem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy ha gondoskodó szeretettel figyelünk magunkra, észrevehetjük, hogy mit kellene változtatnunk az életünkben. A túlsúly csupán következmény: szinte kiált, hogy észrevegyük végre önmagunkat. Csiszolatlan gyémántként születünk, és életünk során – ha vállaljuk ennek nehézségeit – kicsiszolhatjuk az ebben rejlő briliánst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!