Közélet

2009.01.08. 12:13

Göröngyös az út a munka felé?

Címkék#gazdaság

Csalódnia kellett annak, aki arra számított, hogy közmunkások hadai lepik el a szemetes köztereket az év elején. Az Út a munkához kormányprogram január elsejei életbelépése nem hozott földindulásszerű változást. Pedig mostantól jobban megéri közmunkásként dolgozni, mint a segélyre várni.

K. T., R. J.

Segély helyett munkát! - röviden így lehetne összefoglalni a programot, amelyet - nem utolsó sorban az önkormányzati lobbinak köszönhetően - fogadott el a kormány ősszel. A program célja, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők közül minél többen végezzenek közmunkát: segítsenek a parkok rendben tartásában, szedjenek szemetet, segítsék szociális intézmények munkáját - ha rendelkeznek a megfelelő képzettséggel. Segély helyett munkabérért.

Kecskeméten jelenleg 1800-an részesülnek rendszeres szociális segélyben. Közülük 100 fő vesz részt közcélú foglalkoztatásban - mondta el kérdésünkre Mészárosné Juhász Sarolta, a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályának csoportvezetője. - Ez a létszám minden bizonnyal emelkedni fog az év folyamán, hiszen a törvénymódosítás érdekeltté tette az önkormányzatokat abban, hogy segély helyett minél több személy részére biztosítson közcélú foglalkoztatást. Az új rendelkezés szerint utóbbiak munkabérének és járulékainak 95 százalékát visszaigényelhetik az önkormányzatok.

A törvénymódosítás új fogalomként vezette be a rendelkezésre állási támogatás fogalmát. Azok tartozhatnak ebbe a csoportba, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek, ám egészségi állapotuk és életkoruk lehetővé teszi, hogy dolgozzanak. A munka számunkra nem csak lehetőség, de ez a jól felfogott érdekük is. A rendelkezésre állási támogatás havi összege ugyanis a mindenkori nyugdíjminimummal egyezik meg, vagyis jelenleg 28 ezer 500 forint. Ezzel szemben a közcélú foglalkoztatottak nem segélyt, hanem munkabért kapnak. A minimálbér jelenleg 71 ezer 500 forint, amiből a 6 órában foglalkoztatott dolgozók az ennek megfelelő 53 ezer 625 forintot kaphatják meg.

- Az önkormányzatoknak április 15-éig kell elkészíteniük azt a munkatervet, amelyben összesítik, hogy hány embert tudnának foglalkoztatni, hol dolgozhatnának ezek az emberek, milyen képzettséggel rendelkeznek - mondta a csoportvezető. - A törvény úgy rendelkezik, hogy ha az adott személy nem fogadja el a számára felajánlott közcélú foglalkoztatást, noha az megfelel a szükséges feltételeknek, úgy elesik a további támogatástól.[caption id="" align="alignleft" width="300"] A leggyakoribb közmunka a hóeltakarítás
[/caption]

Öregcsertőn mintegy negyven főt, azaz a lakosság közel huszadát érintheti a program. Kis-Vén László polgármester úgy véli, a létszám harmadát jelentő hölgyek esetében okozhat problémát a  megfelelő munka felajánlása.
- Tavasztól késő őszig akár tizenöt embernek is képesek vagyunk feladatot adni. Egyébként szinte mindenki megfordult már nálunk és érdemi munkát végzett. Nagyon drága lenne az önkormányzatnak, ha nem tudnánk bevonni az embereket. Nagy kérdés azonban, hogy a terv összeállítása után az Állami Foglalkoztatási Szolgálat jóváhagyja-e elképzeléseinket és jut-e pénz megvalósításukra? - érzékelteti helyzetüket a kistelepülés első embere.

Bácsalmáson január 22-én, csütörtökön tartanak fórumot, melyen a kistérség összes településével egyeztetik az Út a munkához című programot. A kisvárosban jelenleg 214 főnek fizetnek segélyt. A közmunkában résztvevők száma 200 fő körül alakulhat - tudtuk meg a polgármesteri hivatal szociális osztályán.
- A belvízelvezető árkok tisztítása, a parkok gondozása, valamint a parlagfűirtás lenne a fő feladat. A szakképzett emberek az intézmények karbantartását végeznék - mondta Zalántai Endre polgármester.

Kunbaján jelenleg 80 fő részesül rendszeres szociális segélybe. Valószínűleg mintegy 50-60 fő végezhetne közmunkát (különbözet a munka alóli mentesség okán van). Halász István polgármester tájékoztatása szerint a községben közel egymilliárd forintos beruházást szeretnének megvalósítani, a pénz zömét pályázaton már megnyerték. Közmunkával az intézmények felújítása, új épületek létrehozása és az úthálózat korszerűsítése valósulna meg.

Soltvadkerten jelenleg négy személyt foglalkoztatnak közmunkásként az állami pályázati támogatással - tudtuk meg Hári Miklóstól, a helyi kommunális szolgáltató cég vezetőjétől. Ők a Vadkerti tó környékén a lehullott lombot gyűjtik össze. Mint megtudtuk, a nyári időszakban a létszámot általában megemelik. Ez idén is így lesz: várhatóan tízen fognak a közterek rendben tartásában segédkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!