Közélet

2009.01.13. 14:27

Figyelmeztet az OMSZ - ne menjünk sehová, ha nem muszáj

Piros, vagyis a legmagasabb szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az éjszakai óráktól ónos eső és jegesedés várható ugyanis az ország legnagyobb részén. A meteorológusok azt tanácsolják: aki teheti, se gyalog, se autóval ne induljon útnak.

mti

Az OMSZ előrejelzése szerint az ország déli területein, valamint Pest megyében és Budapesten várható jelentős mennyiségű ónos eső. [caption id="" align="alignleft" width="278"] Jobb, ha el sem indulunk. Ha mégis muszáj, akkor ezt csakis jégkaparóval felfegyverkezve tegyük
[/caption]

 

A várhatóan kialakuló jégpáncélon még téli gumival sem lehet majd biztonságosan közlekedni.

Ónos és fagyott esőre csütörtökön is számítani kell, bár a csapadék mennyisége csökken majd.

Nem csak csúszik, potyog is majd

A riasztás harmadik fokozata a piros riasztás, amely erős jegesedésre, és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet. Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat.

Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki. A fákra rakódó jég jelentős súlytöbbletet hordozhat, így a megerősödő vagy viharossá fokozódó szél nagyobb faágakat törhet le, vagy akár fákat törhet ki.

Keddre narancs fokozatú riasztást adtak ki a Dél-Dunántúlra, a Dél-Alföldre és a főváros térségére, várhatóan a szerda hajnali órákban már a piros riasztás is életbe lép.
A riasztásokat 1-3 órával a veszélyes időjárási esemény előtt adja ki a meteorológiai szolgálat.


Nem riadt meg a piros risztástól a közútkezelő

A meteorológusok szélsőséges útviszonyokra vonatkozó előrejelzése nem hozta zavarba a Magyar Közútkezelő Kht. Dél-Alföldi Regionális Főmérnökségén dolgozókat. Megkeresésünkre Abrankó Sándor főmérnökség vezető elmondta: – Mi is megkaptuk a meteorológiai szolgálat jelentését. A piros riasztás kapcsán nekünk külön tennivalónk nincsen, a szokott téli intézkedési tervnek megfelelően reagálunk: vagyis ha kell, akkor az ónos eső észlelését követően a lehető legrövidebb időn belül elindulnak a járműveink a megye útjain. Szám szerint ez Bács-Kiskunban mintegy hetven járművet jelent. Gépeink hatvan százaléka úgynevezett kombinált gép, ami egyszerre alkalmas a hókotrásra és sószórásra is. A megyében 2180 kilométernyi útszakaszt kezelünk. Ha szükséges, ezeken a szakaszokon rögtön meg tudjuk kezdeni a főútvonalak majd pedig a mellékutak csúszásmentesítését. M. A.

Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki. A fákra rakódó jég jelentős súlytöbbletet hordozhat, így a megerősödő vagy viharossá fokozódó szél nagyobb faágakat törhet le, vagy akár fákat törhet ki. Nem riadt meg a piros risztástól a közútkezelő A meteorológusok szélsőséges útviszonyokra vonatkozó előrejelzése nem hozta zavarba a Magyar Közútkezelő Kht. Dél-Alföldi Regionális Főmérnökségén dolgozókat. Megkeresésünkre Abrankó Sándor főmérnökség vezető elmondta: – Mi is megkaptuk a meteorológiai szolgálat jelentését. A piros riasztás kapcsán nekünk külön tennivalónk nincsen, a szokott téli intézkedési tervnek megfelelően reagálunk: vagyis ha kell, akkor az ónos eső észlelését követően a lehető legrövidebb időn belül elindulnak a járműveink a megye útjain. Szám szerint ez Bács-Kiskunban mintegy hetven járművet jelent. Gépeink hatvan százaléka úgynevezett kombinált gép, ami egyszerre alkalmas a hókotrásra és sószórásra is. A megyében 2180 kilométernyi útszakaszt kezelünk. Ha szükséges, ezeken a szakaszokon rögtön meg tudjuk kezdeni a főútvonalak majd pedig a mellékutak csúszásmentesítését. M. A. Jobb, ha el sem indulunk. Ha mégis muszáj, akkor ezt csakis jégkaparóval felfegyverkezve tegyük -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!