Közélet

2009.01.07. 11:56

Az oltóanyag védettséget nyújt a vírussal szemben

Noha az ilyenkor szokásosnál több a megbetegedések száma, Kecskeméten mégsincs járványveszély.

Bé Zs.

Telente sokan tartanak joggal az influenza megjelenésétől, ezért sorra látnak napvilágot az országos járványokról szóló ijesztőbbnél-ijesztőbb hírek. Lapunk szakemberhez fordult, hogy fény derüljön a helyzet súlyosságára.

– Az országban eddig összesen csak hat helyen mutattak ki influenza A virust, de vannak még egyéb kórokozók is, melyek felsőlégúti megbetegedést okozhatnak – mondta el lapunknak dr. Molnár Ilona, kistérségi tisztifőorvos. – Ennek ellenére nincs ok a félelemre, hiszen a mostani oltóanyag védettséget nyújt a jelenleg felbukkant vírussal szemben is. A korábbi évekhez képest kicsit hamarabb kezdett emelkedni a megbetegedések száma, járványtól azonban nem kell tartani, hiszen nem drasztikus növekedésről van szó. A fagyos idő sem elsősorban a fertőzések terjedésének kedvez. Mindössze arról van szó, hogy a tartós hideg jócskán igénybe veszi az emberi szervezetet. Immunrendszerünk legyöngül, ezáltal kiszolgáltatottabbak leszünk a vírusoknak, könnyebben elkapunk valamit - mondta el a tisztifőorvos.
 
- Védőoltást természetesen még most is lehet kérni. Ingyenesen jár a különböző krónikus betegségben szenvedőknek (légúti-, szív- és érrendszeri-, anyagcsere- és daganatos betegeknek) valamint minden hatvan év feletti embernek, az egészségügyben dolgozóknak, a benntlakásos intézmények lakóinak, és a baromfival dolgozóknak. Gyakorlatban ezeket az embereket tekintjük a legveszélyeztetettebb csoportoknak, akiknek a részére még van díjmentes oltóanyag az ÁNTSZ-ben. Akinek azonban nem jár ingyen, az felírathatja magának a háziorvosával és kiválthatja a gyógyszertárban - hangsúlyozta Molnár Ilona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!