Közélet

2009.01.16. 15:33

A reggeli csúcsban katasztrófális a tömegközlekedés

Címkék#Kecskemét

A kecskemét-hetényegyházi tömegközlekedésre panaszkodott egyik olvasónk. Szabó Zoltán felháborodott levelében egyebek között leírja: reggelente a Hetényből 7 órakor induló 29-es, zsúfolt járattal szokott utazni.

T. V.

A Kunság Volán mentesítő járatot közlekedtet a Hetényegyháza ABC elnevezésű megállótól, ám ez sűrűn elmarad. A csuklós busz pedig már az előtte lévő három megállóban megtelik, tehát az áruháznál felszállóknak már esélyük sincs. Csak a negyed órával későbbi 15-ös buszban reménykedhetnek, ami nem ugyanazon az útvonalon közlekedik, mint a 29-es járat, ráadásul sokat késik, a Hullám Vendéglőnél lévő lámpák és kocsisor miatt.

Lehet magyarázkodni: esküszöm, nem elaludtam, hanem a busz késet...

Így aztán elkésnek a gyerekek az iskolából, a dolgozók pedig a munkahelyükről. Kezdődhet a magyarázkodás, hogy nem fértek fel a buszra, vagy kimaradt a járat. Ezt vagy elhiszik nekik vagy nem. Amikor ez valakinek az állását vagy a karrierjét veszélyezteti, akkor csak fogja a fejét, és az jár az eszében, hogy inkább autóval közlekedik, mint autóbusszal.


Szabó Zoltán szerint azért ilyen nagy a forgalom Kecskeméten, mert rossz, nem megbízható a tömegközlekedés. Látható, hogy szinte minden autóban egy ember ül. Ilyekor felesleges a bérlet is, mert vagy felférek a buszra vagy nem.

Ez a szakasz csúcsidőben gyakran bedugul - az utas meg begurul

Ez ügyben Hunyady Szabolcs, a Kunság Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta: a jelenlegi rossz időjárási körülények mellett az okozza a legnagyobb gondot, hogy a hetényi úton hatalmas a forgalom, az a szakasz csúcsidőben gyakran bedugul. Ez késést okoz a buszoknál is. Ha a járat nem ér oda időben a végállomásra, akkor visszafelé sem tud elindulni. Bár a mentesítő járatok indítása nem kötelező, ahányszor csak lehetőségük van rá, mindig megteszik. Ám a forgalomtorlódás miatt gyakran a mentesítő járatokat is a menetrend szerinti forgalomban kell használni, hogy a késéseket valahogy lefaraghassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!