Közélet

2009.01.27. 11:03

A határon túl is oktatnak

Harmadik éve indulnak egységes felnőttképzési tanfolyamok a magyarok lakta határon túli régiókban, egyebek mellett a Kecskeméti Regionális Képző Központ (KRKK) közreműködésével. A PannonForrás hálózat égisze alatt zajló kurzusok célja a szakmai tudás átadása mellett a szülőföldön maradás elősegítése.

P. Zs.

Január közepén elsőként Kárpátalján, Beregszászban startoltak a Szülőföld Alap támogatásával életre hívott felnőttképzési tanfolyamok.
Palotás József, a KRKK igazgatója elmondta: – A szociális segítő képzésre kétszeres volt a túljelentkezés testvérvárosunkban. Beregszászon a résztvevők nem fértek el a programnak helyet adó Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében, ráadásul voltak, akik tavaly már elvégezték a kurzust, és akkora élmény volt számukra, hogy idén ismét jelentkeztek. Valamennyi, határon túli régióban nagyra értékelik az anyanyelven való tanulás lehetőségét. Túl azon, hogy a gyakorlatban hasznosítható, európai színvonalú szakmai tudást sajátíthatnak el – mondta el az igazgató.
Elsőként Erdélyben, Partiumban és Felvidéken, majd Kárpátalján és a Vajdaságban talált helyi partnerekre a PannonForrás nevet viselő Kárpát-medencei felnőttképzési hálózat. A program gesztora a Békéscsabai Regionális Képző Központ.
– Első lépésben határon túli, anyaországi szakembereket hívtunk meg Békéscsabára, Kecskemétre, akik közös tudásukat egybevetve standardizált képzési programokat dolgoztak ki – avat a részletekbe Palotás József. – Eddig mintegy kétszáz, határon túli oktatót, szakembert értünk el közös tananyagfejlesztéssel, továbbképzéssel. Ők odahaza adják tovább megszerzett tudásukat a helyben szervezett tanfolyamokon. Törekszünk gyarapítani a tanfolyami kínálatot. Erdélyben például vadász-, vadtenyésztőkurzus indult a napokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!