Közélet

2008.12.09. 08:14

Csengődi cég töltötte a Csehországban talált pancsolt bort

Címkék#Csengőd

Magyarországról származó pancsolt bort találtak a Kaufland üzletlánc csehországi boltjaiban. Az érintett cég a Velezvin Kft. neve ismerősnek tűnt. Utánanéztünk a mindenki számára nyilvános www.ecegjegyzek.hu oldalon, ahol kiderül, az bizony Csengődön található.

MTI/Baon.hu

Magyarországról származó pancsolt bort találtak a Kaufland üzletlánc csehországi boltjaiban - közölte Jakub Sebesta, a cseh Állami Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Ellenőrzés (SZPI) igazgatója hétfőn a dél-morvaországi Brünnben.

A bor minimálisan 52 százalék vizet tartalmazott. A több mint ezer üveg bort a "Rizlingt vlassky minőségi cuvée bor" néven árulták. Az ilyen mértékű borhamisítás Sebesta szerint társadalmilag rendkívül veszélyes, és ennek megfelelő lesz a szankció is. - A büntetés több százezer korona lesz - közölte Martina Smídtová, az élelmiszerellenőrző hivatal szóvivője.

Az üvegeket a magyarországi Velezvin Kft. töltötte és a Kaufland számára a Valtice na Breclavsku városban székelő RYWINE cég szállította - állítják cseh források. A hozzáférhető információk szerint a cseh piacra összesen 1104 háromnegyed literes üveg bor került. A nagy mennyiségű vizen kívül a bor 2,7-szer több citromsavat is tartalmazott a megengedettnél.

Az élelmiszerellenőrző hivatalnak már három éve van egy olyan speciális műszere, amely gyorsan kimutatja a hamisítást - jegyezte meg Sebesta.

A cseh Állami Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Ellenőrzés azonnali hatállyal betiltotta a bor további forgalmazását, és kötelezte a Kauflandot, hogy összes üzletében vonja ki a forgalomból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!