Közélet

2008.11.02. 15:45

Indulhat a felsőfokú képzés Kiskunfélegyházán

Akár már tavasztól beindulhat a felsőfokú oktatás Félegyházán. A képviselő-testület csütörtöki ülésén jóváhagyta egy alapítványi működtetésű üzleti főiskola beindításához szükséges támogatást.

Szász András

Az államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, melyet az Euroszféra Oktatási és Kulturális Alapítvány működtet tavasszal úgynevezett pedagógus szakvizsgás képzéssel indul. Ősztől aztán egy hazai, illetve angol egyetem kihelyezett tagozata is elkezdi működését, nappali, illetve levelező tagozaton. Mi több, arra is nagy esély van, hogy a budapesti Rigó utcai nyelvvizsga központ Félegyházán vizsgaközpontot alakít ki. A főiskola a jelenleg tagintézményként működő Petőfi Sándor Általános Iskola épületét kapta meg. Az önkormányzat átvállalta az épület éves rezsiköltségét, továbbá ígéretet tett arra, hogy jövő nyárig minden tekintetben alkalmassá teszi az ingatlant. Elvégzi a szükséges javítási munkálatokat: festést, parkettázást, felújítja az épület vizesblokkját, akadálymentesítő rámpát épít a főbejárat elé.
Kapus Krisztián, az önkormányzat művelődési és oktatási bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a főiskolára szükség van, mivel mindenféleképpen jót tesz a város életének. Egy vagy két felsőoktatási intézmény olyan pezsgő életet hoz Kiskunfélegyházára, amilyenre már rég vágynak a helybeliek. A hallgatók fellendítik a város kulturális életet, de áttételesen a város bevételeit is gyarapítják.
A főiskola gondolatát a ’90-es évek második felében, a városi polgármesterek kiskunfélegyházi találkozóján vetette fel először az Euroszféra Alapítvány. Akkor eredménytelenül. Az alapítvány 2004-ben újra megkereste a város önkormányzatát. Akkor már sikerrel. A következő év januárjában a képviselő-testület úgy foglalt állást: egyetért a főiskola beindításával, és mindent elkövet a felsőoktatási intézmény megvalósításáért. Az akkor andragógia, illetve kommunikáció szakkal induló főiskola eredetileg az Öreglaktanyában kapott helyet, melynek felújítását az alapítvány vállalta.

Ezek is érdekelhetik