Közélet

2008.08.11. 17:07

Pótfelvételi: szerdáig még beadhatod!

Bács-Kiskunban csaknem négy főiskolai férőhely jut minden olyan megyei diákra, akiket nem vettek fel július közepén.

Barta Zsolt

Úgyhogy akinek nem sikerült először, az ne keseredjen el: szerda estig még pótfelvételizhet.

A megyében 767 fiatal nem jutott be a 4851 jelentkezőből a nyár közepén egyetlen főiskolába vagy egyetemre sem, ők most újra próbálkozhatnak, az új eljárás feltételei alapján.

Az intézmények ajánlatai a felvi.hu honlapján olvashatóak. A kiválasztott iskolákba szerda estig kell beérkezniük a jelentkezéseknek.

Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Főiskolán 1569, a bajaiban 897, a kalocsai intézményben 509 hallgatónak lenne hely a pótfelvételik lezárása után.

Aki most bejut egy intézménybe, az jó ha a zsebébe nyúl, Baján például a pótfelvételivel tovább tanuló diák, ha óvópedagógus akar lenni, akkor szemeszterenként 105 ezer forintot kell hogy fizessen.

A kecskeméti GAMF-on a gépészmérnöki szakon egy félév 155 ezer forintba kerül, de például a gépipari mérnökasszisztens államilag támogatott képzési forma, itt nem kell tandíjat fizetni.

Ezek az összegek azonban eltörpülnek például egy orvosi karon fizetendő félévnyi tandíjhoz képest. Például Pécsett a fogorvosi szakon 1 millió forintot kell annak a kasszához vinnie, aki orvosi diplomát szeretne szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!