Közélet

2008.08.25. 08:53

Akárcsak a Big Brother-ben!

Dávod közel 4 millió forintot költött arra, hogy a bejövő utakat, kiemelt helyeket, intézményeket kilenc kamerával őrizhesse.

Kubatovics Tamás

Korábban jelentős károkat okozott a községi kasszának a vandálok ténykedése, melyeket követően táblák, telefonfülkék bánták az erős emberek éjszakai bátorságpróbáit.
– Akár további összegeket is áldozunk a figyelő-rendszerre, ha ezzel javíthatunk az állapoton. Már érezhető a rendszer előnye, a napokban ugyanis két fiatalt jelentettünk fel rongálás miatt. A polgármesteri hivatalnál ténykedtek és ezt rögzítette a kamera - nyilatkozta Petike József polgármester. Reményeik szerint a rongálások és a betörések száma is csökken a modern technika segítségével.

Hasonló óhajok más településeken is megfogalmazódtak már. Néhány hete a bajai kistérség polgármestereinek tanácskozásán is szóba került a közterületek védelmének ezen módja. András István, városi rendőrkapitány szorgalmazza a rendszert, de megvalósítása a pénztől függ. Baján kedvező tapasztalatokat szereztek a térfigyelő rendszer működtetése során, négyről tizenkilencre növelték a kamerák számát. Ezek révén egyidejűleg több területet ellenőrizhetnek, és a járőrök irányításával azonnal beavatkozhatnak egy-egy jogsértést látva.

Révfy Zoltán, Baja polgármestere így fogalmazott: még a játszótér-felújítások kapcsán is számolni kell a térfigyelő kamerák telepítésével és annak költségével. A községek vezetői azonban óvatosak a technikai újítással kapcsolatban. Tanácskozásukon ugyanis kiderült: nekik nem térfigyelő - azaz folyamatos rendőri ellenőrzést -, hanem településvédő rendszert ajánlanak. Ez rögzíti ugyan a megfigyelt területen történteket, de csupán három napig őrzi meg a felvételt, ami csak gyanú esetén kerül a rendőrök szeme elé lehetséges bizonyítékként. Ez lelohasztotta lelkesedésüket és további megfontolásra, valamint pályázati lehetőségek felkutatására késztette a polgármestereket.

Kubatovics Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!