Közélet

2008.08.02. 17:17

A menő helyeken is észlelhető meghökkentő rendetlenség

Kánikula-kommandó – ez a neve annak az akcióellenőrzés-sorozatnak, amelynek épp feléhez érkeztek a dél-alföldi tisztiorvosok.

K.Z - BéZs.

Épített medencés és természetes fürdőhelyek, strandok, tömegrendezvények és partyszervizek, benzinkutak és út menti büfék, vendéglátók szerepelnek azon a lajstromon, amelyet végigjárnak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai.

Az országos tisztiorvosi főhatóság június végétől augusztus végéig bízta meg külön ellenőrzési feladatokkal a halasi, majsai és jánoshalmi térségben is működő úgynevezett kánikula-kommandókat is.

A strandokon, fürdőkben alapvetően jó benyomásokat szereztek a hatóságiak: a kiskunhalasi és a kiskunmajsai strandfürdők rendszeresen ellenőriztetik vizüket, akkreditált laboratóriumokban. Mindkét helyen a víz megfelelő, és az elfogadott szabályzatok rendben vannak. Mindenütt biztosított az elsősegélynyújtó hely, úszómester-medenceőr, továbbá megfelelő a vizesblokkok állapota és a hulladékkezelés módja.

Az benzinkutak esetében már nem ennyire kedvező a kép: számos helyen nem tesznek eleget a veszélyes anyagokat is érintő általános kémiai biztonsági követelményeknek: a veszélyes anyagokat tároló csomagoláson nincs vagy hiányos a tájékoztatóanyagok kihelyezése. Ezért 50 ezertől 2 millióig lehet büntetni – közölte lapunkkal dr. Iván András tisztiorvos. Az ÁNTSZ – kissé hosszú nevű – Kiskunhalasi, Jánoshalmai, Kiskunmajsai Kistérségi Intézetének tapasztalt szakembere beszélt arról is, hogy az élelmezés-egészségügy területén a korábbi évekkel ellentétben ma már súlyosan kirívó szabálytalanság a legritkább esetben fordul csak elő. Július végéig a három kistérségben csupán néhány esetben találtak hanyagságot, amelyekért 10-50 ezer forintos nagyságrendű büntetéseket szabtak ki. Meglepő módon az elmarasztaló tapasztalatok az úgynevezett jobb helyeken, belvárosi vagy reprezentatív ismertséggel bíró helyiségekben is igazolták: gyakran durva, elemi szintű hanyagságot, rendetlenséget: takarítatlanságot, munkaruha-viselés elmulasztását látni.

– Megnyugtathatunk minden strandolót: az eddigi ellenőrzések szerint a kecskeméti strandok vize tiszta, fürdőzésre alkalmas – nyilatkozta lapunknak dr. Molnár Ilona kistérségi tisztifőorvos. – Minden évben, a strandok nyitásakor tartunk egy átfogó hatósági ellenőrzést. A nyár további részében maguk a fenntartók kötelesek az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően, meghatározott időnként vízmintát küldeni az ÁNTSZ-nek. Ezeket a mintákat laboratóriumi körülmények között bevizsgáljuk, az eredményről értesítjük az adott helyet és szükség esetén megtesszük a megfelelő intézkedéseket.

A kánikula-kommandó augusztus végén zárja akciósorozatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!