Közélet

2008.07.13. 14:10

Nekiesnek Kecskemét főterének

Öt köztéri műalkotás szállt be a végső versenybe. Hamarosan kiderül: melyik lesz az a kettő vagy három, amelyen a gyerek egyben játszhatnak is Kecskeméten, az Aranyhomok előtti új téren.

T. V.

A közelmúltban elkészült Kecskeméten az új járható csobogó az Aranyhomok előtt. Hamarosan folytatódik a munka, hiszen versenyben vannak azok az alkotások, amelyeket képzőművészek álmodtak meg a térre. Ezek lényege, hogy - a 0. kilométerkő mintájára - ne csak esztétikai élményt nyújtsanak, hanem játszóeszközként is használhassák őket a gyerekek.

Pénteken erről tartottak sajtótájékoztatót a városházán, ahol Sipos László alpolgármester elmondta: sokan a fejüket akarták venni az új tér kialakítása miatt, hiszen ennek kapcsán valóban követtek el tévedéseket. Mostanra azonban látható a végeredmény, hiszen a gyerekek nagy örömmel vették birtokba a járható csobogót. Ez viszont csak egy része a főtér rekonstrukciónak. A továbbiakban tervezik, hogy a gördeszkásoknak, BMX kerékpárosoknak is valahol a kiskörúton belül találjanak helyet. A korábbi próbálkozások - amelyek próbálták őket a külváros felé szorítani - kudarccal végződtek, ami valahol érthető, hiszen a fiatalok is a városközpont nyüzsgésére vágynak.

Az új térnél kiépített öntözőrendszert másutt is kell kellene alakítani, hogy ne slaggal szaladgáljanak, ha a virágágyásokat akarják locsolni. Mint kiderült, a volt szovjet emlékmű helyére Farkas Gábor Ybl-díjas építész már tervez egy olyan teret, ahol kicserélnék a burkolatot, a padokat, és amely akár kisebb rendezvényekre is alkalmas lenne. Télen ott működne a korcsolyapálya. Mint ismeretes, ezt már az elmúlt télen is tervezték, csak nem volt meg az összes engedély. Ha minden igaz, a főtérnek ez a része a Hírös Hét után megújulhat. Változások lesznek az Aranyhomok oldalában is. A taxisdroszt átkerül a szemközti oldalra, a mostani helyére pedig kétállásos megállót terveznek a turista buszoknak, az utasok le-föl szállása idejére. Azon a szakaszon megszűnne az egyirányusítás - de csak az Aranyhomok előtti útig - így a buszok, taxik kerülő nélkül jutnának ki a kiskörútra.

Nagy Ágnes főkertész a járható csobogó környékén tervezett szabadtéri galériáról számolt be: a város által kiírt országos pályázatra 40 alkotást nyújtottak be. Ebből ötöt támogatott a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. Most megvárják a zsűri részletes véleményét, majd döntenek róla, hogy melyik legyen az két-három alkotás, amely idén kikerül a térre. Ha a gyerekeknek tetszik, akkor jövőre újabbakat helyeznek majd el.

Az alkotások makettjén egyébként látható: lehet majd rajtuk csúszni, mászni, átbújni. Ám valójában a gyerekek végtelen fantáziájára lesz bízva, hogy melyiket hogyan használják.

Az eddig elvégzett munkák költségei (millió Ft)

Burkolatépítés, vízgépészet, csobogó burkolat: 15

Öntözőrendszer, tereprendezés, növénytelepítés: 5, 75

Elektromos ellátás, köz- és díszkivilágítás: 5, 25

Képzőművészeti pályázat: 1

Összesen: 27

Forrás: Városháza

 

 

Öntözőrendszer, tereprendezés, növénytelepítés: 5, 75

Elektromos ellátás, köz- és díszkivilágítás: 5, 25

Képzőművészeti pályázat: 1

Összesen: 27

Forrás: Városháza

Az új csobogó Kecskemét főterén -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!