Közélet

2008.07.25. 19:55

Most derült ki a támogatási turpisság

Amíg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában nem tisztázódnak a félreértések a felvett agrártámogatások ellenőrzése és esetleges visszafizetése körül, addig Bács-Kiskunban sem postáznak egyeztetésre felhívó leveleket a gazdáknak – tudtuk meg Hajdú Sándortól, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei irodájának vezetőjétől.

Balai F. István

A parlamenti szakbizottság július 31-én rendkívüli ülést tart, ugyanis felvetődött, hogy az EU tízmilliárd forintra bünteti Magyarországot, mert nem frissítettük a MePar (Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer) légifelvétellel készülő „blokktérképeit".

Hajdú Sándor elmondta, hogy a MePar-t ötévenként kell frissíteni, ami meg is történik, tehát ilyen hiányosság nincs. Az EU és hazánk vitája nem erről szól, s hogy számíthatunk-e valamilyen szankcióra, az a folyamatban lévő tárgyalások függvénye. Azonban több gazdálkodó és a hivatal is most szembesült azzal a helyzettel, hogy az idén kérdőjeleződik meg az évekkel ezelőtt kifizetett támogatások jogszerűségének egy része.

Ennek oka, hogy a térképeket „csak" ötévenként újítják meg, ezért most derült például ki, hogy egy korábbi mezőgazdasági területen ma már üzem vagy benzinkút működik. S időközben valaki erre a területre is támogatást igényelt és kapott, amit a szúrópróbaszerű korábbi ellenőrzések nem fedtek fel. A probléma viszonylag csekély mértékét mutatja, hogy míg 2005-ben a megyében 16 milliárd forint támogatást fizetett ki Bács-Kiskunban az MVH, a most megkérdőjelezett összeg csupán mintegy 16 millió forint, tehát egy ezreléknyi. Az egyeztetéseket követően várhatóan 10 millió alá megy majd az MVH által visszakövetelt pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!