Közélet

2008.07.25. 19:55

Most derült ki a támogatási turpisság

Amíg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában nem tisztázódnak a félreértések a felvett agrártámogatások ellenőrzése és esetleges visszafizetése körül, addig Bács-Kiskunban sem postáznak egyeztetésre felhívó leveleket a gazdáknak – tudtuk meg Hajdú Sándortól, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei irodájának vezetőjétől.

Balai F. István

A parlamenti szakbizottság július 31-én rendkívüli ülést tart, ugyanis felvetődött, hogy az EU tízmilliárd forintra bünteti Magyarországot, mert nem frissítettük a MePar (Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer) légifelvétellel készülő „blokktérképeit".

Hajdú Sándor elmondta, hogy a MePar-t ötévenként kell frissíteni, ami meg is történik, tehát ilyen hiányosság nincs. Az EU és hazánk vitája nem erről szól, s hogy számíthatunk-e valamilyen szankcióra, az a folyamatban lévő tárgyalások függvénye. Azonban több gazdálkodó és a hivatal is most szembesült azzal a helyzettel, hogy az idén kérdőjeleződik meg az évekkel ezelőtt kifizetett támogatások jogszerűségének egy része.

Ennek oka, hogy a térképeket „csak" ötévenként újítják meg, ezért most derült például ki, hogy egy korábbi mezőgazdasági területen ma már üzem vagy benzinkút működik. S időközben valaki erre a területre is támogatást igényelt és kapott, amit a szúrópróbaszerű korábbi ellenőrzések nem fedtek fel. A probléma viszonylag csekély mértékét mutatja, hogy míg 2005-ben a megyében 16 milliárd forint támogatást fizetett ki Bács-Kiskunban az MVH, a most megkérdőjelezett összeg csupán mintegy 16 millió forint, tehát egy ezreléknyi. Az egyeztetéseket követően várhatóan 10 millió alá megy majd az MVH által visszakövetelt pénz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!