Közélet

2008.07.26. 14:45

Krisztushordozó motorosok - Képgalériával

Két napig motorok zajától volt hangos a szentkúti kegyhely. Volt, aki reverendában, s volt, aki motorjához illő márkaszerkóban érkezett. Bábel Balázs érsek autójával jött, végül mégis ő áldotta meg mindenki motorját.

Szász András

Bár egyre több nő ül „nyeregbe”, a közvélemény szemében a motoros és a motorozás még mindig valamilyen sajátságosan férfias tevékenységnek számít. S mivel a motorok és a motoros öltözete látványos dolog, a kétkerekűek szerelmesei sokat adnak a külsőségekre.
Nem volt ez másképp Pálosszentkúton sem, ahol pénteken és szombaton keresztény motoros zarándokok adtak találkát egymásnak és az egyház képviselőinek, hogy bebizonyítsák: a hit igenis jól megfér a néha talán túlságosan is kihívónak, világiasnak tűnő életszemlélettel.

Péntek délután már motorok búgásától volt hangos a kegyhely mögötti nagy füves térség. Volt ott luxusmotor, szpíd (sport-), apró cross motor, quad, és egy-két motormatuzsálem is megremegtette a levegőt. Miközben a motorosok gusztálgatták egymás járgányait, a vészesen gyülekező fellegek dacára, a lourdes-i barlang előtt Bátor Botond, új tartományfőnök ismertette röviden a pálos rend történet, majd két kamilliánus (betegápoló rend) apáca beszélt hallgatóságának Bibliáról, hitről, hivatástudatról.

Aztán hirtelen megnyíltak az ég csatornái és jókora zivatar zúdult a környékre, de akkorra már mindenki Bábel Balázs érsek prédikációját hallgatta. a kegytemplom védelmében. A Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye vezetője Szent Kristóf példáját idézte, az utazók, az útonjárók patrónusáét, aki Krisztusért áldozta életét, s akinek képét ma is sok autós és motoros hordja magával slusszkulcsán. A mise után az érsek megáldotta a zarándokok motorjait, majd a tömeg átvonult a kegyhely mögötti tisztásra, hogy tanúja legyen a monori Bakos Krisztina és a budapesti Kertész Ferenc polgári esküvőjének, akiket Seres Lajosné, Petőfiszállás polgármester asszonya adott össze. A ceremóniát a Misztrál együttes zenéje kísérte. A neves zenekar az esketés után fergeteges koncerttel tette fel a pontot a nap végére.

Tegnap (szombat) délelőtt nyolc pap közreműködésével Bátor Botond tartott szentmisét a kegyhely templomában. Szentbeszédet Bodogán László görögkatolikus plébános mondott. A mise végén jelentette be Petőfiszállás plébánosa, Botond atya, hogy hamarosan Budapestre távozik, helyét Balla Barnabás veszi át. Mise után a motorosok nyeregbe pattantak és Félegyházáig meg se álltak. Végig motoroztak a városon, majd visszatértek Szentkútra. A délután a játék jegyében telt. Este a Gável testvérek koncertje búcsúztatta a kétnapos motoros zarándoklat résztvevőit.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!