Közélet

2008.07.11. 07:00

Kommandósok a Vadkerti-tó partján - Kégalériával

Címkék#soltvadkert

Alig lehet olyan fiú, aki ne játszott volna el legalább egyszer a gondolattal: ha felnövök, kommandós leszek. Legyőzöm a bűnözőket, s engem fog ünnepelni a fél világ.

Barta Zsolt

Az élet azért nem a jók meg a rosszak állandó küzdelméből áll. Egy kommandós élete sem arról szól, hogy éjjel-nappal üldözi a sötétlelkűeket. A napi munkájuk nagy részét a folyamatos készülés, kiképzés, a gyakorlás és a lövészet teszi ki. Megismerni a mindennapjaikat szinte lehetetlen, ezek a rendőrök fegyelmezett és szűkszavú emberek, akik többnyire nem sokat mesélnek a munkájukról. Ettől függetlenül a gyerekek, s rajtuk keresztül az aggódó szülők betekintést nyerhetnek egy kommandós tábor mindennapos foglalkozásain keresztül a rendőri élet mindennapjaiba.

Öt éve szervezte meg Kövesi Zoltán főtörzszászlós az első tábort barátaival, ahol a gyerekek játékos formában sajátíthatnak el olyan alapvető ismereteket, mint a tájékozódás, az álcázás. Rajokba szerveződve közösen gyakorolják azokat a feladatokat, melyeket az egy hetes kiképzés során bármelyik kisiskolás biztonsággal elvégezhet. Persze mindezt szigorú fegyelem, odafigyelés, és nevelői felügyelet mellett. Elvégre csak úgy végig rohanni nem lehet egy függő-, pláne egy vietnámi hídon. A drótkötélen történő lesiklás sem éppen veszélytelen, csak úgy mint a kispuskával történő céllövészet.

S, hogy mit jelent egy-egy gyerkőcnek a tábor? A gyerekek kétharmada visszatérő vendég. Az idén a három gyermek turnus után a tinédzsereknek is külön tábort szerveznek a parancsnok és a barátai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!