Közélet

2008.07.25. 09:40

Kínos pillanatok a kecskeméti buszon

Egy olvasónk segítségért fordult hozzánk, amiért súlyosan cukorbeteg fiát állandó atrocitások érik a buszon.

BéZs

A 17 éves kamasz többször is kellemetlen helyzetbe került a 14-es járaton, amikor igénybe akarta venni a neki járó kedvezményeket. – A vezetők nem voltak tisztában az okmány hitelességével és nem akarták elhinni, hogy ingyenesen utazhat – mondja a fiú anyukája.

– Állandó magyarázkodásra és bizonygatásra szorul irataival és betegségével kapcsolatosan, ami megalázó a többi utas előtt. Volt rá példa, hogy a sofőr, az igazolvány mellé hordott orvosi papírok láttán nevetve közölte, hogy azt inkább vigye a fiam a rendelőbe.

A Kunság Volán Zrt.-nél a következőket mondták el:
– Pontos információk hiányában csak annyit mondhatunk, hogy autóbuszvezetőink rendszeresen vesznek részt oktatásokon, valamint a szolgálati rendeletek kiadásával folyamatos tájékoztatásban részesülnek az utazási kedvezmények fajtáiról és az igénybevevők köréről – közölte Hári Ernő, a termelési igazgatóság vezetője.

A jogszabályok szerint utazási kedvezményre jogosult minden 18. életévét be nem töltött gyermek, aki után tartós betegsége miatt magasabb összegű családi pótlék kerül kifizetésre. Erről hatósági igazolványt ad az államkincstár, amelynek érvényessége megegyezik az orvosi igazolással meghatározott időpontig, de legfeljebb öt év. Ezzel a helyközi járatokon 90 százalékos jegyvásárlási illetve bérletvásárlási kedvezményre jogosult az érintett, míg a helyi buszokon díjtalanul utazhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!