Közélet

2008.07.15. 07:00

Július végére megújul a félegyházi Petőfi-szobor

Ma (hétfő) szakemberek vizsgálták meg a félegyházi Petőfi-szobrot. Az önkormányzat azt szeretné, ha a július 31-i évfordulós ünnepségen újra eredeti szépségében ragyogna.

Szász András

Lajos Gyula, mobil fémtisztítással (homokszórás) foglalkozó szakember és Máté István csongrádi szobrászművész egy emelőkosárból tetőtől talpig átvizsgálta a Kiskunfélegyháza főterét díszítő Petőfi-szobrot. Az önkormányzat ugyanis azt szeretné, hogy a költőóriás halálának évfordulóján (július 31.) ismét régi fényében ragyogjon Köllő Miklós, székely szobrászművész alkotása. A két szakember megállapította, kisebb sérüléseket leszámítva a több mint száz éve készült műalkotás viszonylag jó állapotban van, nyugodtan elvégezhető homokszórásos tisztítása.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Hamarosan megújul a Petőfi-szobor
[/caption]A bejáráson jelen volt Vaszkó József, a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet (VSZKSZ) vezetője (ő biztosította a kosaras járművet), és Kapus Krisztián, a Petőfi Emlékbizottság és az önkormányzat művelődési bizottságának elnöke is, aki szintén részt vett a vizsgálatban. A városatya elmondta: évekig húzódott a patinás szobor felújítása, mivel mindenki milliós nagyságrendű költségekről beszélt. A fémtisztító szakember viszont százezer forint körüli összegért elvállalta a munkát, mellyel – mint ígérte – két nap alatt végez is. Kapus Krisztián hozzátette: az idei, évfordulós ünnepségre a főtér korhadt padjait is kicserélik.

A gyergyói származású Köllő Miklós Petőfi-szobra eredetileg Segesvárott, a megyeháza előtt állt. Az első világháborúban (1916), a fenyegető román veszély miatt leemelték talapzatáról és a budapesti Hungária ércöntőbe vitték. Szerencsére nem olvasztották be, így hosszas lobbizás eredményeként 1922-ben Félegyházára került, ahol fél évvel később elkészült a talapzata és felállították.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!