Közélet

2008.07.13. 11:42

Egy volt halasi parancsnok vizsgálja az afganisztáni tűzszerész-halálokat

A halasi tüzérezred volt parancsnoka, Benkő Tibor vezérőrnagy kapott megbízatást arra, hogy részletesen kivizsgálja a két afganisztáni tűzszerész-halál körülményeit.

halasmedia.hu / Baon.hu

Az intézkedésre azután került sor, hogy tegnap (szombat) délután újabb magyar katona vesztette életét bevetés közben Afganisztánban. Benkő vezérőrnagy, aki tavaly óta az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettese többek között a missziót ellátó katonai kontingensek mindennemű tevékenységéért is felelős.

Az újabb afganisztáni katonahalál után mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a feladat végrehajtására a vezérkari főnököt utasította. Havril András Benkő Tibor vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsok-helyettesét bízta meg a vizsgálat vezetésével. Benkő vezérőrnagynak mind a két esetről részletes jelentést kell tennie. Az is kiderült, hogy rövid időn belül a helyszínre utazik egy vizsgálóbizottság, hogy ott tudjanak meg részleteket az újabb tragédiáról.



Benkő Tibor katonai pályafutása Kiskunhalason kezdődött: 1979 és 1985 között, majd 1990-2000-ig szolgált a dandárnál, később pedig az ezrednél. 1993 és 2000 között ő volt az alakulat parancsnoka. Katonai pályája meredeken ívelt felfelé, miután elvégezte az Amerikai Egyesült Államokban az Army War College-t. Volt debreceni helyőrségparancsnok, Székesfehérvárott a szárazföldi parancsnok első helyettese, majd a parancsnokság vezetője is. 2007-ben pedig az újonnan alakult Összhaderőnemi Parancsnokságon kapott fontos megbízatást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!