Közélet

2008.06.11. 09:59

Kisállattemetés: Kuka helyett díszkoporsó

Nincs messze az idő, amikor a félegyháziak is külön temetőben, megfelelő tisztességadással helyezhetik végső nyugalomra szeretett kutyájukat, macskájukat, tengeri malacukat.

Sz. A. - H. R.

A hovatovább családtagnak számító kedvenc négylábú halála sokakban legalább olyan mély fájdalmat vált ki, mint valamelyik közeli rokon vagy barát elvesztése. Főleg azokat viseli meg, akiknek a szeretett állat jelentette az egyetlen társat. Bár jogellenes, sokan udvaruk, kertjük végében temetik el kimúlt kedvenceiket. Fejfát, sírkövet állítanak emlékükre. A panelházakban élők kisállatai azonban rendszerint a szemetes kukába végzik, jobb esetben a gyepmesteri telepen vagy dögkútban, ahonnan a fehérje-feldolgozóba vezet az út. Pedig sokan akár több tízezer forintot is szívesen áldoznának, csak megfelelő helyen tudhassák elvesztett kedvenceiket, ahol időnként meg is látogathatják a sírjukat.


Magyarországon egyelőre két kisállattemető működik. Egyik Alsónémediben, a másik Tatán. A félegyházi lenne a harmadik.
Az ötlet Lőrincz Tibortól, az önkormányzat mezőgazdasági, környezetvédelmi és városrendészeti bizottságának elnökétől származik. A városatya megkereste Vaszkó Józsefet, a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet (VSZKSZ) igazgatóját, akivel együtt ellátogattak az alsónémedi kisállattemetőbe. Nézelődtek, érdeklődtek, aztán május 28-án ismertették tapasztalataikat a szakbizottság tagjaival, akik úgy vélték: jó az ötlet, érdemes belevágni.

Egy kisállattemető megvalósítása nem egyszerű feladat. Először is megfelelő helyszínt kell találni, lehetőleg önkormányzati tulajdonú területet, amely szükség esetén bővíthető. A képviselő-testület jóváhagyása után következik az ÁNTSZ, az állategészségügyi és az építéshatóság engedélyeinek beszerzése. A sírkertet be kell keríteni, felparcellázni, utakat, szociális blokkot és egyéb kiszolgáló helyiségeket építeni, biztosítani a megfelelő őrzést. A procedúra akár egy-két évig is elhúzódhat.

A VSZKSZ igazgatója tisztában van a kezdeti nehézségekkel. Mint mondta: az eddigi próbálkozások alapján, meglehetősen lassú, néhány év alatt beálló rendszerről van. Amelyet ráadásul gazdaságossá kell tenni, csak úgy működtethető. Mindazonáltal van létjogosultsága. Egyre nagyobb az igény erre a szolgáltatási formára. Az emberek kötelességüknek érzik, hogy megfelelő végtisztességgel búcsúzzanak el kedvenc állataiktól, amelyek nemcsak örömet vittek az életükbe, de hű társaik is voltak.

Megkérdeztük olvasóinkat: Mi a véleményük a kisállattemetőről?

Tekes Dénesé:

– Örülnék neki, ha a városban is létesítenének kisállattemetőt. Négylábú társaink is megérdemlik, hogy méltón búcsúztassuk el őket. Nekem is van egy kiskutyám. Teljesen olyan, mintha családtag lenne. Sajnos az ő élete épp olyan véges, mint az emberé. Tőle is el kell búcsúznom egyszer. Biztos, hogy a földi maradványait a kisállattemetőben helyezném el. Síremléket is készíttetnék neki.

Sipos Éva:

– Jó ötletnek tartom, ha egy könnyen megközelíthető helyen kialakítanának egy temetőt. Nem kellene olyan messze utazni kedvenceink sírjához. Ugyanúgy elbúcsúzhatnánk tőlük, mint szeretett családtagjainktól. Sokan élnénk ezzel a lehetőséggel. Bármikor meglátogatnánk őket, szeretettel gondoznánk sírjukat, sőt virágot is vinnénk rá. Legalább rendezett környezetben lennének.

– Örülnék neki, ha a városban is létesítenének kisállattemetőt. Négylábú társaink is megérdemlik, hogy méltón búcsúztassuk el őket. Nekem is van egy kiskutyám. Teljesen olyan, mintha családtag lenne. Sajnos az ő élete épp olyan véges, mint az emberé. Tőle is el kell búcsúznom egyszer. Biztos, hogy a földi maradványait a kisállattemetőben helyezném el. Síremléket is készíttetnék neki.

Sipos Éva:

– Jó ötletnek tartom, ha egy könnyen megközelíthető helyen kialakítanának egy temetőt. Nem kellene olyan messze utazni kedvenceink sírjához. Ugyanúgy elbúcsúzhatnánk tőlük, mint szeretett családtagjainktól. Sokan élnénk ezzel a lehetőséggel. Bármikor meglátogatnánk őket, szeretettel gondoznánk sírjukat, sőt virágot is vinnénk rá. Legalább rendezett környezetben lennének. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!