Közélet

2008.03.26. 16:50

Kamerák a Dunán

Áprilistól digitális IP-kamerák figyelik a Duna Solt és országhatár közötti szakaszát, segítve ezzel az árvizek elleni felkészülést. Az EU Interreg program keretében megvalósuló projekt beruházója az Alsó-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ADUKÖVIZIG), melynek hosszú távú terveiben egy határon átnyúló árvízvédelmi kamerahálózat szerepel.

Baon.hu

Ezt még Pelikán József - a Bacsó-film gátőre - is megirigyelné, miszerint digitális kamerák figyelik a Duna egyes alsó szakaszait, segítve ezzel az árvizek elleni felkészülést. A kamerák a hidrológiai jelenségek − jégzajlás, vízállás − folyamatos, objektív mérését teszik lehetővé. A már hat éve üzemelő bajai berendezés tapasztalatai alapján egy az Európai Uniótól pályázaton nyert összeg felhasználásával fogott bele az ADUKÖVIZIG a rendszer fejlesztésébe. Közbeszerzési pályázat eredményeképpen egy informatikai kft. kapott megbízást az újabb kamerák telepítésével kapcsolatos kivitelezési feladatokra.

Az új berendezéseket – a bajai állomás korszerűsítése mellett – Dunaföldvár, Paks, Dombori és Mohács környezetébe eső Duna-szakaszok megfigyelésére szerelik fel. A kamerák képe egy központi szerverre fut be, a gátőrházak pedig wifi-n csatlakoznak a rendszerhez. A most tervezett ütemben az igazgatóság és a kivitelező szakemberei két fix referenciaállomást, és három mobil állomást építenek ki. A beruházó célja a Solt – országhatár közötti Duna-szakasz teljes megfigyelő hálózatának kiépítése, míg a távlati tervekben a határon átnyúló, teljes rendszer szerepel, melyhez a déli szomszédos országok társintézményei is csatlakoznak.

A beruházásokkal az ország egyik, árvízi szempontból legveszélyeztetettebb területe került 24 órás kamerás megfigyelés alá.
Az IP-kamerák alkalmazása egyébként mind elterjedtebb a vízgazdálkodásban. Hasonló térfigyelő berendezések kerültek a Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság békésszentandrási, körösladányi, békési és gyulai duzzasztógátjaira is. A nagyfelbontású, kültéri eszközök automatikusan, folyamatosan pásztázzák a vízműveket és azok közvetlen környékét, minden negyedik percben készítve egy felvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!