Közélet

2008.03.07. 20:37

Helyrepofozzák a halasi bíróság épületét - Képgalériával

Napok óta bontják a halasi bíróság Köztársaság utcai épületét. A helyi cigányok a bontási anyagért cserébe segédkeznek a munkálatokban, roma családok kapják meg a kiszedett faanyagokat tüzelőnek.

Pozsgai Ákos

Fiatal roma fiúk dolgoznak szorgalmasan ötkilós kalapáccsal a kezükben, bontják a közfalakat, válogatják és tisztítják az újrahasznosítható téglákat a bíróság átalakítás alatt álló épületében. A kiszedett ajtókat és ablakokat, az elhasználódott parkettát a helyi roma családok kapják meg tüzelőnek, és a téglákból is jut a háztáji építkezésekhez – mondta el Rostás László, aki erről a bontási munkálatokat kivitelező céggel állapodott meg. A halasi bíróság felújítása félévtizede húzódott, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2006-ban döntött úgy, hogy nem halogatható tovább a több helyen életveszélyessé vált épület korszerűsítése, erre a célra 800 millió forintot különített el. A teljes átépítés várhatólag jövő tavaszra befejeződik, és a tervek szerint 2009 nyarán ismét visszaköltözhet a felújított épületbe a bíróság és az ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!