Közélet

2007.12.08. 09:59

Több megelőző kezelés kellene

Milyen összefüggés van a daganatos betegségek és a mélyvénás trombózis között? Mekkora a jelentősége a trombózis megelőzésében a gyógyszeres terápiának? E témákat beszélték meg azon az egynapos továbbképző konferencián, amelyet tegnap (péntek) tartottak Kecskeméten, közel száz gyakorló orvos, professzor és szakorvos részvételével.

M. A.

A továbbképzést megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a daganatos betegségek és a mélyvénás trombózis gyakoriságának előfordulása közötti összefüggést már évtizedek óta ismerik az orvosok.
Szajki Károly, a kecskeméti megyei kórház orvos-igazgatója hangsúlyozta: Az onkológiai betegek komplex kezelése sok különböző szakorvos együttműködését igényli, így jelentős szerepe van az orvosi összefogásnak, a közös felelősségvállalásnak. Az egészségügy átalakulásának következtében a jövőben várhatóan egyre rövidebb időt töltenek majd a betegek a kórházakban. Így jelentősen megváltozik az otthoni ápolás valamint az utógondozás szerepe is.

A sajtótájékoztatón felszólalt két szegedi professzor is. Borbényi Zita azt emelte ki, hogy sajnos még mindig kevesebb daganatos beteg részesül trombózis megelőző kezelésben, mint ahánynak valójában szüksége lenne rá. A Nemzetközi Onkológiai Társaság napokban kiadott ajánlása egyértelműen fogalmaz a daganatos betegek trombózist megelőző gyógyszeres kezelésének fontosságáról.

Dr. Falkay György professzor a kemoterápiás kezelések során fellépő trombózisok kockázatáról beszélt. Kiemelte: a trombózis kilakulásának megelőzése rendkívül fontos a daganatos betegeknél, hiszen náluk akár ötszöröse, hatszorosa is lehet ennek a rizikója, a nem daganatos népességhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!