Közélet

2007.12.04. 09:38

Száműzik a silány Mikulást

Karácsony közeledtével megszaporodnak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések. Esősorban az olyan szezonális termékeket vizsgálják, mint például a fényfüzérek, izzók, édesipari termékek, illetve a játékok és aprócikkek.

M.A.

A napi rendszerességű, és az éjszakai órákban is zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre a következő napokban a régió területén is bárhol, bármikor számíthatnak a kereskedők és a szolgáltatók.

– A karácsonyi időszak vizsgálódásaiban a régió valamennyi ellenőre részt vesz, függetlenül attól, hogy Szegeden, Békéscsabán vagy éppen Kecskeméten dolgozunk-e. A hatékonyság érdekében egyre gyakrabban igyekszünk a társhatóságok szakembereivel is együttműködni. Így esetenként vámosok, rendőrök, az ÁNTSZ, az APEH, a munkaügyi felügyelőség munkatársai, és önkormányzati tisztségviselők is segítik a munkánkat. Mindezt a vásárlók védelmében - mondja dr. Fodor Zoltán, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Kecskeméti Kirendeltségének vezetője, akitől megtudtuk, hogy november huszonhetedike és december másodika között már jónéhány ellenőrzést lefolytattak.

- Az élelmiszeripari termékeket árusító üzletek közül tizenháromban ellenőriztünk, köztük hipermarketeket is. Itt elsősorban az édességeket, és a szezonális élelmiszereket vizsgáltuk. Nyolc üzletben kellett fogyasztóvédelmi bírságot kiszabnunk, melynek együttes összege négy és félmillió forint. Ellenőriztünk három műszaki termékeket kínáló boltot, és volt egy piacvizsgálatunk is. Ezeken a helyeken főleg az izzók, fényfüzérek, ablakdíszek és egyéb aprócikkek alkalmasságát vizsgáltuk. Mindössze két üzletben találtunk kifogásolható terméket, egy esetben százezer forint bírságot róttunk ki, és kiadtunk egy megtiltó határozatot is. Ez annyit jelent, hogy az adott terméket tilos tovább árusítani, azt azonnal el kell távolítania a polcról a kereskedőnek - mondta el a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!