Közélet

2007.12.06. 09:28

Kevesebb termett, de jobb az ára

Bár az idén 507 milliméternyi csapadék hullott Bács-Kiskunban, a gazdák mégis aszályos évnek könyvelik el 2007-et. Nem is ok nélkül.

Barta Zsolt

Az eső ugyanis pont akkor nem esett, amikor arra a kalászosoknak igen nagy szüksége lett volna. Így az idén átlag 3,7 tonnával fizetett a megyében a búza. - tájékoztatta a BAON munkatársát Farkas Zoltán, a  Bács-Kiskun Megyei Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi  Igazgatóságának az igazgatója.

Tavaly jóval több szemes termény került a raktárakba, akkor ugyanis a termelők egy hektárról 4,6 tonnát takaríthattak be. A felvásárlási árak enyhítik azonban a gazdák szomorúságát. 2006-hoz képest  ugyanis jelentősen megindultak felfelé az árak. A termelő egy tonna terményért 50-60 ezret is kaphat de csak az, aki betárolta a termékét. Az európai aszály, és a bioetanol gyárak kereslete húzódik az áremelkedés mögött. További részletek a Petőfi Népe mai (csütörtök) számában olvashatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!