Közélet

2007.12.06. 09:43

Folytatás csak tavasztól

Csak akkor folytatódik Kecskeméten a pelikános szökőkút helyén az új tér építése, ha befejeződik az engedélyeztetés. Ez derült ki abból a válaszból, amelyik egy szocialista képviselő indítványára érkezett.

T.V.

Nagy erőkkel indult meg Kecskeméten néhány hónapja az Aranyahomok előtti volt pelikános szükőkút helyén egy új tér kialakítása. Mint korábban megírtuk, itt többek között egy úgynevezett járható csobogó lesz, illetve olyan képzőművészeti alkotásokat helyeznek el, amelyek egyben játékként is szolgálnak majd a gyerekeknek. Az ötlet a 0. kilométerkő kapcsán jött, amely lényegében ugyanezt a kettős szerepet tölti be. 

A főtéri munkálatok egy idő után abbamaradtak. Ez ügyben nyújtott be interpellációt a közelmúltban Nádasdi Miklós szocialista önkormányzati képviselő. Többek között a következő kérdésekre várt választ: Miért volt annyira sürgős az építkezés? Volt-e engedély a munkálatokra, egyzetettek-e a Tervtanáccsal? Milyen pénzből történik a beruházás?

Az interpellációra Sipos László alpolgármester válaszolt. Leírta: A környezetrendezési munkák a szökőkút-gépészeti és víziközmű rekonstrukció miatt váltak sürgőssé, ezeket együtt kellett kezelni. Mindezt négy hónapos előkészítés, egyeztetés, tervezés előzte meg, és még több hónap van hátra a munkák befejezéséig. A helyi rendelet szerint az önkormányzati Tervtanácsnak nem kellett tárgyalnia a témát.

A munkálatokat két lépcsőben tervezték. Most ősszel történt meg a közmű-felújítás és az ezzel kapcsolatos helyreállítás, jövő tavasszal következik a végső rendezés. Ez utóbbihoz valóban kell az engedélyezés. Az építéshatósági eljárás folyamatban van, ebből Metzinger Éva jegyző kérte a kizárását. Így a közigazgatási hivatal dönt majd arról, hogy hol járnak el az engedélyezés ügyében. A munkálatokat az engedély megérkezéséig felfüggesztették.

A beruházás anyagi hátteréről a válaszban szerepelt, hogy a mintegy harmincmillió forintos költség a Bácsvíz Zrt. és a Betonút Zrt. felajánlásából jön össze. Így az önkormányzatnak ez nem kerül pénzébe.
Az előkészítés során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársával egyeztettek, a kért módosításokat beépítették a tervbe. Az engedélyezésbe az örökségvédelmi hivatal is bekapcsolódik, szakhatóságként.

Nádasdi Miklós a választ nem fogadta el, a szavazás során viszont a többség elfogadta.

Megdöbbent, hogy nincs még engedély

”Polgármester úr! Köszönük a karácsonyi ajándékot!” Ilyen feliratú transzparens előtt, a főtéri építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatót tegnap az MSZP kecskeméti szervezete. Itt Nádasdi Miklós megdöbbenését fejezte ki, hogy a négy hónapig tartó előkészítő munka alatt senkinek sem jutott eszébe a szükséges tervek és engedélyek beszerzése. Pedig - mint mondta - egy garázst sem lehet e nélkül felhúzni. Brúszel László önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem ismétlődik meg hasonló eset.

G. S.

T.V. Megdöbbent, hogy nincs még engedély ”Polgármester úr! Köszönük a karácsonyi ajándékot!” Ilyen feliratú transzparens előtt, a főtéri építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatót tegnap az MSZP kecskeméti szervezete. Itt Nádasdi Miklós megdöbbenését fejezte ki, hogy a négy hónapig tartó előkészítő munka alatt senkinek sem jutott eszébe a szükséges tervek és engedélyek beszerzése. Pedig - mint mondta - egy garázst sem lehet e nélkül felhúzni. Brúszel László önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem ismétlődik meg hasonló eset.

G. S. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!