Közélet

2007.12.28. 09:55

Amiről az egész város beszélt

Viharok és kánikula, színes ünnepi forgatag és megdöbbentő tragédiák, mindebből kijutott Kecskemétnek 2007-ben. Hírekben, eseményekben nem volt hiány.

T. V.

Mindig akadt izgalmas beszédtéma Kecskeméten az elmúlt esztendőben. Ez alkalommal még az időjárás is ennek kedvezett, hiszen rögtön januárban elkezdhettünk aggódni. 19-ére virradóra mindenki a vihartól rettegett. Volt is nemulass, bár a legpesszimistább jóslatok szerencsére nem jöttek be. Az ég haragja év közben még sokzsor megmutatta magát, a május 5-iki jégeső például hatalmas károkat okozott. A másik véglet pedig a kánikula volt, amely már május közepén elkezdődött.

Sajnos, ez az év sem telhetett el borzalmas balesetek, tragédiák nélkül. Beszédtémát adott az április huszadikai belvárosi lövöldözés: egy helvéciai férfi fényes nappal agyonlőtte élettársát, annak testvérét, majd saját magát is. Az év vége felé is volt hasonló tragédia: akkor egy gyulai fiatalember megölte anyját, majd Kecskemét határában autójával szándékosan a halálba rohant.  

S hogy ne csak a rosszra emlékezzünk: számtalan hosszú hétvégés programot tervezhettünk, mert a legtöbb ünnep igencsak jól jött ki a munkanapok szempontjából. Így arra is volt idő, hogy elvegyüljünk a fesztiválok, koncertek színes forgatagában: februárban világsztárok léptek fel a XI. Kecskeméti Jazznapokon, márciusban jól sikerült a Tavaszi Fesztivál, májusban igazi atombuli volt az Ákos koncert. Júniusban az animációs filmfesztivál hozott színt a város életébe, és várakozáson felüli látogatószámot értek el az éjszakai múzeumi retrokalandok.

A nyári fesztivál két részes volt, minden eddiginél nagyobb borvárossal, és olyan világsztárokkal, mint Al Di Meola, akinek főtéri koncertjére hatalmas tömeg volt kíváncsi. Persze, hazai sztárokban sem volt hiány, itt járt többek között a Bikini és az Írigy Hónaljmírigy.

Idén a nyarat záró Hírös Hét szervezői is kitettek magukért. Jótékonysági árverés, középkori vásári hangulat, rózsakiállítás Szent Erzsébet születésének 800-ik évfordulója alkalmából, mindez mozgalmassá, látványossá tette a fesztivált.

Szeptemberben a hírös városba látogatott Jiri Menzel, abból az alkalomból, hogy az Otthon Mozi hetven éves jubileumát a mester Őfelsége pincére voltam című filmjének bemutatójával ünnepelte. Az őszelő másik fontos eseménye volt a XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó, amelynek rangját jelzi, hogy a Magyar Televízió 2-es csatornája január 5-ig szombatonként, sorozatban számol be a rendezvény eseményeiről.

Ami pedig a fesztiválozást illeti, ebbe nagyon belejöttünk, hiszen idén először Téli Fesztivált is rendeztek a városban, amely december 1-től az újév első napjáig szórakoztatta a kecskemétieket és az ide látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!