Közélet

2007.11.09. 09:32

Vasárnapi ebéd a mekiben - Életmód vagy kényelem?

A gyorséttermek és éttermek asztalait a hétvégeken rendre gyerekes családok ülik körbe délidőben.

M. A.

Hol van már anyáink és nagyanyáink vasárnapi főztje, amikor pontban déli harangszóra az egész nagycsalád az ebédlőasztal körül ült?

Sokan gondolják úgy: nem szentségtörés, ha hétvégén nem főz otthon a feleség. A lajosmizsei Tanyacsárdában nemcsak hétvégén, hanem a hét minden napján kínálnak gyerekmenüt a kisebbeknek. Garaczi János, a Tanyacsárda Venesz-díjas mesterszakácsa, tulajdonos: – Az idei évben már volt egy nagysikerű hétvégi programsorozatunk, amikor vasárnaponként bizonyos tematikus ételeket készítettünk, mint például kakas-ételek, hal-vagy vadételek. Ennek nagyon jó fogadtatása volt a családosok körében is, így ezt a programot a jövő év elejétől újra elindítjuk. Emellett igyekszünk mi is több módon a kisgyerekesek kényelmét segíteni: van több gyerekszékünk, játszóterünk, és terveink között egy babasarok kialakítása is szerepel.

A étkezőhelyek körében a McDonald''s is a népszerű helyek között szerepel. A kisgyerekes családok közül azért is választják sokan a "Mekit", mert itt nem ciki, ha ebéd közben futkos a gyerek, vagy felpattan és odaül a legoasztalhoz játszani.
Ráadásul valamennyi McDonalds-ban van gyerekszék és pelenkázóhelység, a nagyobbaknak pedig számítógép és internetkapcsolat.

Héjja János, a kecskeméti McDonald''s éttermek vezetője: - Sokmindenben nyitottunk az utóbbi időben a gyerekek felé. A Happy Meal menüink már jóval egészségesebb ételeket is tartalmaznak mint korábban, és ezt értékelik a családok. A szombati és vasárnapi forgalmunk a déli időszakban igen jelentősen megnőtt, mind a városközponti, mind az Izsáki úti drive éttermünkben - mondja.

Kecskemét legnagyobb bevásárlóközpontjában szombaton és vasárnap ebédidőben szinte lehetetlen szabad asztalhoz jutni az éttermi szinten. Az asztaloknál többnyire gyerekes családok ülnek. A háttérben hangos zene, nyüzsgés, időnként egymás szavát is alig lehet hallani. – Tény, hogy hétvégente délidőben nagy a forgalom, és főleg kisgyerekes családok vannak sokan. Ez nekünk nagyon jó, és nem foglalkozunk vele különösebben, hogy miért esznek inkább itt az emberek - mondja az egyik vendéglátós.

A Kecskemét belvárosában található Liberté étterem mintegy két hónapja vezette be, hogy hétvégén akciósan kínálja háromfogásos ebédjét. Palkovics András, az étterem vezetője: –  Mivel jelentkezett rá igény, mi is bevezettünk egy családi hétvégi akciót. A háromfogásos menüben komplett ebédet kínálunk a családoknak, és emellett vannak gyerekbarát szolgáltatásaink is, mint a játékok, a rajzasztal, a pelenkázó, a gyerekszék. Így a közös vasárnapi ebéd nem feltétlen jelenti egy anyának, hogy egész délelőtt a konyhában szorgoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!