Közélet

2007.11.24. 09:55

Soha nincs béke sövény-ügyben

Ha magas az a baj, ha lenyírják, abból is gond van. Ez a sorsa a járdaszéli sövényeknek, amelyekből jócskán akad Kecskeméten.

T. V.

<etxra> Az utóbbi időben elég sok észrevételt kaptunk ez ügyben olvasóinktól. Több helyről azt nehezményezték, hogy a sövényt visszavágták, az alig éri el az ötven centit. Ennek ellenkezőjére panaszkodott egy másik olvasónk. Leírta: A Mező Imre utca és a Rába utca kereszteződésében már nagyon magasra nőtt a növényzet, és ez balesetveszélyes.
Az önkormányzatnak rég jelezték a gondot, ígéretet is kapott arra, hogy megtörténik a visszavágás, de a sövény azóta is háborítatlanul nő.

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az előírás és kinek mi a feladata sövény-ügyben. Abrankó Sándortól, a Magyar Közút Kht. regionális főmérnökség vezetőjétől megtudtuk: az országos közutakon az általános műszaki előírás szerint átlagosan nyolcvan centiméter magas lehet a sövény. A lényeg minden esetben az, hogy a rálátási háromszög biztosított legyen.

Ennél azonban szigorúbb szabályozás vonatkozik a belterületekre. Sipos László alpolgármester elmondta: a településeken ötven centiméterben határozza meg a rendelet a sövény magasságát, útkereszteződések esetében. Ezeken a helyeken a szabályozás vonatkozik az egyéb növényzetre - például fákra - és a különböző balesetveszélyt jelentő tárgyakra, kövekre is.
Kecskeméten a közterület-felügyelet bevonásával már elkezdődött annak a felmérése, hogy hol vannak ilyen balesetveszélyes helyzetek. Ahol szükséges, ott az ingatlanok tulajdonosait szólítják fel a növényzet rendbetételére, a balesetveszély elhárítására.
Ami pedig a Mező Imre utca és a Rába utca kereszteződését illeti: Az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy a sövényt haladéktalanul megnyírják.

A rendőrség is odafigyel a balesetveszélyes kereszteződésekre

Akár a rendőrségen is lehet bejelentést tenni akkor, ha valaki egy kereszteződésben balesetveszélyesnek találja a növényzetet - tudtuk meg Nyíkos Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvívőjétől. Ők kimennek a helyszínre, és értesítik a terület tulajdonosát, közterület esetén értelemszerűen az önkormányzatot. Mint kiderült, arról nem készül statisztika, hogy hány baleset történik azért, mert beláthatatlan egy-egy kereszteződés.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!