Közélet

2007.11.23. 09:36

Nem lesz kevesebb a nyugdíj?

Aki jövőre megy nyugdíjba, nem kap kevesebbet, mintha idén menne. De többet sem.

B.F.I.

Az utóbbi hetekben több sajtóorgánum is úgy fogalmaz, hogy jövőre nyolc százalékkal kevesebb lesz a kezdő nyugdíj, mint eddig. Érdeklődésünk nyomán az derült ki, hogy ez igaz is, meg nem is.

– A kettőség abból adódik, hogy eddig évről évre emelkedett a kezdő nyugdíjak összege, jövőre viszont ez a növekedés megáll – osztotta meg becslésének eredményét Farkas Gusztáv, a Dél-Alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyugdíj-megállapítási főosztályának vezetője. Hangsúlyozta azonban, hogy csak az átlagra tekintő magánbecsléséről van szó, egy-egy személy esetében eltérően is alakulhat a helyzet. (Konkrét számokról egyelőre azért nem lehet beszélni, mert a 2008-ra érvényes, úgynevezett „valorizációs szorzók" mértékét csak február 15-én adja meg a statisztikai hivatal.)

Eddig szélsőséges esetben akár havi tízezer forint többletet is jelenthetett a kezdő nyugdíjban, ha valaki nem december 31-én, hanem január 1-én dolgozott utoljára. A 2006-ban kihirdetett, s 2008. január 1-től hatályba lépő új nyugdíjszámítási mód alapján azonban ez már nem történhet meg.
A csökkenés tehát nem ahhoz képest számítandó, amenyivel az idén megy nyugíjba egy átlagos nyugdíjas, hanem ahhoz képest, amennyivel jövőre menne, ha a számítási mód változatlan maradna.

A számítási mód változásának lényege, hogy tovább „nettósítják" a nyugdíjmegállapítás alapjául szolgáló jövedelem összegét, amibe ezentúl nem számít bele a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási járulék, a magánnyugdíjpénztári tagdíj, valamint a munkavállalói járulék. Így mintegy 10 százalékkal csökkenne a kezdő nyugdíj, viszont két százalékot javít a helyzeten, hogy az úgynevezett valorizációt a jövőben közvetlenül a nyugíjba vonulást megelőző esztendőhöz igazítják, nem pedig a két évvel korábbihoz. Így a csökkenés mértéke 8 százalékra várható.

Aki több járulékot fizetett, többet kap

Az utóbbi években Magyarország is próbálja követni azt az igazságosnak mondható gyakorlatot, hogy a nyugdíj összege arányos legyen a teljes aktív korszakban befizetett járulékkal (pontosabban az annak alapját képező keresettel, mert a járulék befizetése a munkáltató dolga). Az arányosság évről évre nő, mert a követés az 1988-tól számított keresetek összegére terjed ki. A valorizációs szorzóval pedig azt tudhatja meg a 2008-ban nyugalomba vonuló járulékfizető, hogy például az 1996-os keresete mennyit ér 2007-es áron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!