Közélet

2007.04.17. 09:27

Videofilm: Itt a vége, huss, el véle?

1985 augusztusában óriási dolog volt Kecskeméten, hogy a Rákóczi út egyik üzletében videokazetták kölcsönzése kezdődött meg. A MAFILM-tÕl kapott hetvenféle (!) kazetta pedig még a hitetlenkedÕket is meggyÕzte a széles műsorkínálatról. Most, húsz évvel később kis túlzással úgy nézünk a videokazettára, mint valami régészeti leletre. Le is áldozott a kölcsönzésüknek.

M. A.

A fent említett üzletet akkoriban a Magyar-Szovjet Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Videotéka Szakcsoportja üzemeltette. A videokazettákat tematikusan öt kategóriába rendezték, és ezek közt volt olyan is, ami úgynevezetett „eredeti videoműveket” foglalt magába, vagyis olyan filmeket, amiket moziban egyáltalán nem forgalmaztak.

Íme az akkori kínálatból néhány: Elton John, Jimi Hendrix, Hugó, a víziló, Vuk, és olyan magyar játékfilmek, mint a Napló gyermekeimnek, a Dögkeselyű vagy éppen az Egy erkölcsös éjszaka. A napi kölcsönzési díjak filmtől függően 80 és 170 forint közt mozogtak, és ez időnként megengedhető luxus volt a családoknak.

A kilencvenes évek nagy kölcsönzési lázát követÕen ma már mindössze öt-hat helyen lehet videokazettát kivenni Kecskeméten. Ezek is többnyire már csak „csatolt szolgáltatásként” kölcsönöznek kazettát, vagyis alapvetően ajándékbolt, trafik vagy más a fő profiluk.

Hiába, a videokazetták ideje lejárt, ma már rengeteg háztartásban van DVD-lejátszó és -író, meg internet. Ezek pedig egyértelműen a halálát jelentik a korábban oly’ népszerÛ videózásnak. Persze, egy-egy különlegesnek számító filmet vagy nagy klasszikust azért még időnként keresnek az emberek – ha másért nem, hát megmutatni a gyereknek, min is nőtt fel anyu és apu generációja.    

– Sokan nem tudják, hogy itt, nálunk a könyvtárban létezik egy több mint 1600 kazettából álló videogyÛjtemény, többségét az Erdei Ferenc MűvelÕdési Központtól vettük át évekkel ezelőtt – mondja Vasné Mészáros Katalin, a Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese. – Ezek elsősorban kötelező olvasmányok megfilmesített változatai, illetve természetfilmek, oktatási és ismeretterjesztÕ filmek. Igaz, a kazetták otthonra nem kölcsönözhetők ki, de a könyvtárépületben több hely is van, ahol ezeket a filmeket meg lehet nézni. Természetesen nálunk is érezhető, hogy az utóbbi években jelentősen visszaesett az érdeklődés a videokazetták iránt. Egyre népszerűbb lesz ugyanakkor a hangoskönyv, a kötelezÕ irodalmat is sokan ezen a hordozón keresik.

Szakemberek szerint ma már legfeljebb azok a videofilmek képviselnek némi értéket, amik még nem jelentek meg dévédén.
Nagy Károlyné Zsuzsa az egyik széchenyivárosi videotéka alkalmazottja: – Hat éve dolgozom ebben a kis üzletben, azóta folyamatosan csökken a kuncsaftjaink száma. Az egyik ok, hogy ma már legkésőbb a bemutató éjszakáján letölthetÕ minden film az internetről, sőt, kalózváltozatban már jóval a premier előtt hozzájuthatnak az emberek. Itt az üzletben több mint hatezer videofilm és dévédé van, köztük több értékes európai művészfilm. A nagy többség mégis a thrillert és a horrort keresi, hétvégén esetleg vígjátékokat néznek a családok. Elmondható, hogy egy-egy új film is maximum két-három hétig érdekes, addig „forog”. Régen hónapokon át is egymás kezéből vették ki az emberek a népszerű kazettákat. 

videofilm-kiadás és -forgalmazás tehát úgy tűnik, végleg hanyatlóban. Információink szerint Magyarországon nyolc hónapja már kis sem adnak videokazettán filmeket. Most a dévédéé a főszerep, de gyanítható, hogy még pár év – talán még annyi sem kell –, és már ez az adathordozó is csak a nosztalgikus emlékeink egyik letűnt tárgya lesz.

Ön kölcsönöz még videofilmet?

JÁNOS (39): – Lefutott téma már a videokazetta-kölcsönzés. EzelÕtt tíz-tizenöt évvel még én is „nagyfelhasználó” voltam, ma már maximum a tévébÕl veszek fel egy-egy filmet otthon.

ERZSÉBET (40): – Már biztos van vagy tíz éve, hogy nem mentem be egy videotéka ajtaján se. Van ugyan otthon videónk és dvd-lejátszónk is, de egyiket sem használjuk túl gyakran.

ENDRE (32): – Egyáltalán nem járunk videotékába. Néha moziba megyünk, vagy megveszünk egy-egy kedvenc filmet dévédén. Nem éri meg kölcsönözni, hiszen 1000 forintért már megvásárolható egy mozi.

ERZSÉBET (40): – Már biztos van vagy tíz éve, hogy nem mentem be egy videotéka ajtaján se. Van ugyan otthon videónk és dvd-lejátszónk is, de egyiket sem használjuk túl gyakran.

ENDRE (32): – Egyáltalán nem járunk videotékába. Néha moziba megyünk, vagy megveszünk egy-egy kedvenc filmet dévédén. Nem éri meg kölcsönözni, hiszen 1000 forintért már megvásárolható egy mozi. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!