Közélet

2007.04.26. 12:48

Vérnyomást mér a falugondnok

Az egészséges életre nevelést, valamint a betegségek korai felismerését célozza az a szűrőprogram, melyhez a tanya- és falugondnokok is kapcsolódtak. A jövőben ugyanis újabb huszonnégy faluban végeznek vérnyomásmérést.

Vajda Piroska

A Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán elnyert összegből újabb huszonkilenc vérnyomásmérőt vásárolt, amit május 4-én, Kiskőrösön adnak át – tudtuk meg Csörszné Zelenák Katalintól, az egyesület ügyvezetőjétől.

Elmondta: huszonnégy település harminc tanya- és falugondnoka csatlakozott a szűrőprogramhoz, és vesz részt az orvosi felkészítő tanfolyamon.

Hozzátette: az elmúlt években már hasonló pályázat révén harminchat vérnyomásmérő készüléket osztottak ki az önként jelentkező gondnokok között. 
 
Mint mondta: még ma is sok olyan kisfalu van, ahol nincs helyben orvos, és a rendelési idő is csak egy-két óra. Egyesületük ezért tartja fontosnak, hogy a falugondnokok ezzel is segítsék a helybélieket. A rendszeres méréssel ugyanis megelőzhetőek az agyi érbetegségek, a szívinfarktus és a magas vérnyomás.

A programban részt vevő falugondnokok alapos felkészítés után, a háziorvosokkal együttműködve mérik rendszeresen a településeiken élő, elsősorban középkorúak és idősek vérnyomását. Az eredményeket naplóban rögzítik. Ha pedig valamilyen rendellenességet tapasztalnak, azonnal értesítik az orvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!