Közélet

2007.04.04. 12:03

Többletpontokkal segítik elő a nehezebb sorsúak továbbtanulását

Egyelőre marad a 120 plusz 24-es pontszámítás, de előnyt élveznek a felvételinél egyes társadalmi csoportok – írja a kormányrendelet.

G. Z.

Négy többletpont jár a hátrányos helyzetűeknek és további 4-et kaphatnak, ha tartós nevelésben részesülnek, vagy ha bizonyítják, hogy szüleik legfeljebb nyolc általánost végeztek. Hátrányos helyzetű az, akit a település jegyzője védelembe vett, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül.

Nyolc többletpontot kaphatnak a fogyatékkal élő felvételizők, és ettől az évtől a kismamák, a GYES-en, vagy GYED-en lévők. Nekik tandíjmentesség is jár.

Tantárgyanként 7 pluszpontot kap az, aki az érettségi vizsgát a kért tárgyból emelt szinten teljesíti, de csak akkor, ha legalább közepes eredménynyel vizsgázik.

Huszonnégy többletpontra jogosult, aki országos középiskolai tanulmányi- és a szakmacsoportos előkészítő versenyen a legjobb 15-be bekerült, de csak akkor, ha abban a tárgyban versenyzett, amelyikből az adott szakon számolnak érettségi pontot. Továbbra is legfeljebb 24 többletpontot lehet beszámítani az érettségi eredményből számított 120 ponthoz.

Jövőre a tervek szerint 500 lesz a maximális pontszám, minek következtében láthatóbb lesz a különbség a felvételi eredmények között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!