Közélet

2007.04.26. 10:51

Sikeresen zárt a francia filmnapok

Budapesten 97%-os kihasználtsággal, és a hat megyeszékhelyen is szép eredménnyel futott a Francia Filmnapok, melynek keretében április 16-25-e között nyolc francia filmet tekinthetett meg premier előtt a hazai közönség. Idén összesen közel nyolcezren váltottak jegyet a legfrissebb francia filmalkotásokra.

T. D.

A Francia Filmnapokat az Unifrance megbízásából szervező Upperstudio már a jövő évi rendezvény időpontját is kitűzte: 2008-ban április 17-én indul majd e hagyományos tavaszi programsorozat.

Budapesten a Corvin moziban négy nap alatt 4295-en néztek francia filmet, míg Pécsett, Győrött, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon és Debrecenben összesen közel négyezren voltak kíváncsiak a vetítéssorozatra.

A vidéki városok közül a szegedi Belvárosi mozi vonzotta a legtöbb nézőt, ahol is 1237-en néztek francia filmet az elmúlt héten.

Mind a forgalmazók, mind az eseményt a kezdetektől, 11 éve támogató Citroen nagyon elégedett a Francia Filmnapok idei eredményeivel. 2007-ben öt filmforgalmazó kínálta filmjeit a Francia Filmnapok alkalmából, hisz évek óta az a tapasztalat, hogy azok a filmek, melyek bemutatkoznak az április közepi rendezvénysorozaton, a későbbiekben, mikor hivatalosan forgalmazásra kerülnek, magasabb nézőszámot érnek el a mozikban.

A Francia Filmnapok sajtótájékoztatójának vendége volt Gerard Krawczyk, a T4xi rendezője, április 19-22 között pedig öt francia művészt látott vendégül a főváros. Elkísérte filmjét a Majdnem bombanők három szereplője, Djena Tsimba, Anne-Sophie Franck és Patrick Braoudé, A 13-as című díjnyertes alkotásból Aurélien Recoing, valamint a Kék papagáj rendezője, Thierry Klifa. A Francia Filmnapok alatt jelentette be továbbá Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese, hogy a fővárosban hamarosan feláll egy, a Commission du Film-hez hasonló szervezet, amelynek feladata az lesz, hogy megkönnyítse a Budapesten forgató stábok dolgát, s elhárítson minden adminisztratív akadályt. Horváth ezt követően tréfásan indítványozta Gerard Krawczyk-nak, hogy a négyes metró építése okán Budapest remek helyszínül szolgálhatna a Taxi 5 forgatásának.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!