Közélet

2007.04.23. 07:23

Radikális virágszámcsökkentés

Idén hiába várják a félegyháziak a lámpaoszlopokat díszítő futómuskátlik kihelyezését.

Sz. A.

S valószínűleg a füvet, sövényt is maguk lesznek kénytelenek nyírni a házuk előtt. Mindezt egy takarékossági intézkedés következményeként.

Szolgáltatási díjainak további emelésére és alkalmazottai létszámának csökkentésére kényszerül idén a kiskunfélegyházi Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet (VSZKSZ). Minderre a város nehéz gazdasági helyzete kényszeríti az intézményt. A döntést pedig legutóbbi ülésén hozta meg a félegyházi képviselő-testület.
Eszerint a szervezet a tavalyihoz viszonyítva közel 14 millió forinttal kisebb összegből kénytelen megoldani ez évi feladatait. A kényszertakarékosság következményeként idén nem telepítik ki a lámpaoszlopokra a futómuskátlikat, de bizonyos helyeken a fű- és sövénynyírást is az ingatlantulajdonosokra hárítja át a város.

A döntés vegyes fogadtatásra talált a félegyháziak körében. Volt, aki egyetértett vele. Mások viszont úgy vélték: a részben az ő adóforintjaikból működő költségvetési szervezetet épp azzal a céllal hozták létre, hogy tisztán tartsa a város közterületeit, gondozza, gyarapítsa a virágágyásokat, nyírja a sövényeket, bokrokat. A szűkös gazdasági helyzet nem indokolhatja a feladatok átruházását a lakosságra.

Az ügy kapcsán meg akartuk kérdezni Barczikai Gábornét, a VSZKSZ vezetőjét, de ő jelenleg táppénzen van. Kiss Jenő, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője viszont elmondta: a költségeket úgy lehet csökkenteni, ha bizonyos alapfeladatokat részben áthárítanak a lakosságra. Elsősorban azokat, melyek elvégzése – a helyi rendelet szerint – egyébként is az ő feladatuk. Ilyen az ingatlanok és az úttest közötti zöldterület füvének, illetve a járdát szegélyező sövénynek a nyírása.

A jövőben az lesz a hivatal feladata, hogy számon kérje a rendelet betartását az érintetteken. Az osztályvezető hozzátette: testületi döntése alapján 1,9 millió forintot spórolnak meg azzal, hogy idén nem helyezik ki a lámpaoszlopokra a futómuskátlikat, további 2,9 milliót pedig az úgynevezett egynyári növények számának felére csökkentésével nyernek.

A szűkös pénzkeret miatt a szervezet további takarékossági lépésekre kényszerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!