Közélet

2007.04.28. 18:29

Probléma a fiatal orvosok elvándorlása

Egy sebész Angliában két hét alatt annyit keres, mint itthon egy év alatt! Nem csoda, hogy nem lehet megakadályozni az elvándorlást – hangzott el a Kecskeméten megrendezett országos onkológus- és sebészfórumon.

T. V.

A sebészek és az onkológusok közötti szakmai kapcsolat erősítése az egyik célja a fiatal sebészek és onkológusok országos fórumának, amit idén harmadik alkalommal rendeztek meg Kecskeméten.

Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója – aki maga is sebész – a fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: a két szakma együttműködése rendkívül fontos a daganatos betegségek sikeres gyógyításában. Sajnálatos azonban, hogy ez csak a nagy centrumokban – például Kecskeméten – működik így.

A fórum több résztvevője megerősítette: a kis kórházakban és Budapesten gyakran jellemző, hogy a műtét után elkallódik a beteg.
Mint kiderült: mindkét szakmában gondot jelent a fiatal orvosok egyre nagyobb arányú elvándorlása. Wéber György professzor, a Magyar Sebész Társaság főtitkára elmondta: egy sebész Angliában két hét alatt megkeresi azt, amit itthon egy egész év alatt.

Magyarországon a fiatal orvosoknak nagyon kevés a fizetésük, így másodállásokat kénytelenek vállalni azért, hogy egyáltalán megéljenek, családot alapíthassanak. Nem jut idejük és energiájuk arra, hogy a tudománnyal is foglalkozzanak, ami pedig szakmailag szintén fontos lenne.

Szűcs Miklós, a kecskeméti onkoradiológiai központ vezető főorvosa, a Magyar Onkoradiológiai Szakmai Kollégium elnöke úgy fogalmazott, hogy szakmájában sok az ígéretes fiatal. Ő maga bizakodik, ám a jelenlegi körülmények között gondok lesznek az onkológusok utánpótlásában is.

 

Második, harmadik szakvizsga

Az onkológiához minimum két szakvizsga szükséges, hiszen először, például, sebészetre, nőgyógyászatra, egyebekre specializálják magukat az orvosok, és csak második vagy harmadik szakvizsgaként jöhet az onkológia. Így aztán egy fiatal onkológus legalább 34 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!