Közélet

2007.04.03. 11:14

Nyitva van az aranykapu

Hazánkban is megjelentek azon szervezetek, melyek a középiskolás diákoknak biztosítanak lehetőséget egy külföldi tanév eltöltésére.

G. Z. - S. B.

A tizenhét éves Áron élne a cserediákprogram lehetőségével, hiszen világot látna, új embereket ismerne meg. A szintén tizenhét éves Zsuzsanna viszont sem nyelvileg, sem lelkileg, nem érzi magát felkészültnek a kalandhoz.

Bódi Zsuzsanna kecskeméti gyermekpszichiáter szerint ezekben a programokban olyan gyermekek vesznek részt, akiknek személyisége nyitottabb, ezért kíváncsiak a világra. A programok előnye, hogy a diák megtanul egy nyelvet, és megismerkedik más országok kultúrájával. Hátránya a honvágy, mely meg is szakíthatja ezt az utazást. A szakember szerint mindenképpen érdemes kipróbálni, mert java részben sikerrel térnek haza a diákok.

Középiskolások külföldi tanulmányait segíti a budapesti székhelyű YFU Hungary, a Fiatalok a Megértésért Magyarországi Egyesülete. Igazgatójuk, Franke Orsolya érdeklődésünkre elmondta, hogy a diákokat kint tartózkodásuk alatt egy önkéntes fogadó családnál helyezik el.
– A fiatalok a befogadó családon keresztül ismerik meg az ország hangulatát és életformáját.

Ők segítik beilleszkedésüket. Az év során egy helyi középiskolába járnak, ahol megismerkedhetnek a fogadó ország iskolarendszerével. A nyelvtanulásnak ez a leghatékonyabb formája. – Diákjaink többsége hazaérkezése után sikeres nyelvvizsgát tesz – mondta Franke Orsolya.

Az egyéves külföldi tanulás 1,5 millió forintjába kerül a kiutazó diák családjának. Franke Orsolya hozzátette: ezt az összeget a diákok akár ötven százalékkal is mérsékelhetik ösztöndíjakkal, szociális alapú támogatásokkal. További kedvezményeket kapnak, akik már októberben jelzik a következő tanévre szóló részvételi szándékukat, és azok is, akiknek testvére már részt vett a cserediákprogramban.

Az YFU Hungarytól megtudtuk: a diákok választhatják meg, hogy hazajövetelük után évhalasztással ott folytatják a tanulmányaikat, ahol abbahagyták, vagy különbözeti vizsgát téve régi osztályukkal haladnak tovább.

G. Z. - S. B. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!