Közélet

2007.04.17. 18:14

Nincs magyarázat a vérvételi „bakira”

Csütörtökön akár már ítéletet is hirdethet a kecskeméti bíróság a kettős halálos eredménnyel járó, emlékezetes lajosmizsei karambol büntetőperében.

Noszlopy

Ma (kedd) ugyanis újabb tanuk meghallgatásával folytatódott a per, csütörtökön pedig a szakértők után várhatóan már a perbeszédek, majd az ítélet kihirdetése következhet.

Emlékezetes: 2006. május 23-án a Mercedessel közlekedő ittas K. I. áttért a bal oldali sávba, ahol a szabályosan érkező Opelt eltiporta. Anya és lánya haltak meg benne, egy utast pedig a mai napig gyógykezelnek. Dr. Szeleczky Zoltán bíró ma a balesetnél intézkedő rendőröket, illetve a mentésben résztvevő tűzoltókat hallgatta meg.

Tanúként pedig vallomást tett az a kórházi orvos is, aki ügyeletben volt a Repülőkórházban a baleset napján. Az ő vallomása azért volt fontos, mert – mint megírtuk - infúzióval higított vér került az egyik vérdoboz ampullájába. (Vérvételnél minden esetben kétszer vesznek vért, két ampullába. A lajosmizsei esetnél a második vérvétel értékelhető - a szerző)

A hígítás miatt értékelhetetlen az egyik véreredmény, a másik szerint viszont alkoholt fogyasztott a Mercedes sofőrje. A vért vevő orvos nem tudott magyarázatot adni arra, hogy miért fordulhatott elő a vérvételi hiba. Állítása szerint ilyen elvileg nem történhet meg, mert a vérvételhez használt, úgynevezett dréncsőből – ha elvileg vissza is marad infúzió – vérvétel előtt gondosan kiengedik a folyadékot.

Kapcsolódó cikk:
Lajosmizsei rejtély: Piás volt a sofőr vagy csak „ráivott”?
A bűnözők, a szabálytalankodók életét kellemetlenebbé teszik Lajosmizsén
Lajosmizse nem akar Amerikává válni - ha kell, megvédik magukat

Nem egyértelmű a lajosmizsei baleset helyszíne
Letartóztatták a lajosmizsei baleset okozóját

Őrizetbe vették a lajosmizsei baleset feltételezett okozóját
Gyászolnak és részvéttüntetést tartanak Lajosmizsén a keddi baleset miatt
A Mercedes sofőrje a megengedett sebességhatárt jelentősen túllépve száguldott autójával

Ketten vesztették életüket a lajosmizsei karambolban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!